Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пристанище Царево от днес със собствен директор
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 16.07.2008Коментари (0)2027
©
От днес Пристанище Царево има свой директор. Това е известният мореплавател Дачо Дачев. Той бе назначен със заповед на кмета Петко Арнаудов. Градочаналникът изненада рибарите  в Царево с  приятната новина по време на сутрешното им кафе в „Рибарска среща" при Яни Шопа. Там официално им бе представен новия пристанищен шеф.

Мореплавателят, който е известна личност в морския град, бе посрещнат тържествено от стотици граждани и журналисти на 11 август миналата година, когато акостира с яхтата си „Gemini dreаm" - фабричен модел „Хънтър", на Царевското пристанище, след като за трети път прекоси Атлантическия океан.

Дачо Дачев е носител на наградата „Кор-Кароли" и е първият носител на наградата „Св. Никола", учредена от Яхтклуб порт Бургас. Той е 64 -годишен,пенсионер, инженер - химик по професия,от 1972 г. постоянно живее в Царево. Запаленият мореплавател смята, че няма по-добро място на Черно море от Царево. Той сподели, че пристанището трябва да бъде многофункционално, да има отделно рибарско пристанище и специално място за рибарите от сдружението.

Пред рибарите кметът Петко Арнаудов каза, че общината тепърва ще разработва стратегия за бъдещото развитие на пристанището, но идеята е да се изгради модерно яхтено пристанище, което да съвместява и рибарско пристанище, като се използват всички възможности за финансиране от фондовете на ЕС. На последната среща с министрите на транспорта и земеделието кметът направи предложения за изграждане на две рибарски пристанища - в Царево и Ахтопол, и защитени лодкостоянки в останалите крайморски селища.

Петко Арнаудов поясни пред рибарите, че има вероятност пристанището да бъде р
©
Дачо Дачев и Петко Арнаудов
егистрирано като яхтено и рибарско още до края на годината, но общинското ръководство изчаква предстоящите промени в законодателството. След като регистрира пристанището, пред общината се открива възможност да кандидатства за финансиране от 2 млн. евро. Според кмета основният проблем, който ще възникне, ще е с разширяването на собствеността на пристанище Царево, тъй като една част от територията му сега е собственост на РПК „Перла", с която общината води съдебни дела за възвръщане на собствеността си.

Основният проблем, който местните рибари поставиха пред кмета, е за определяне на местоянки за лодките им и яхтите, които акостират в пристанището. Те поискаха общината да им определи територия и да  сключи с тях споразумение за временно ползване на лодкостоянките. В момента в Царево са регистрирани 157 лодки за стопански риболов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: