Първанов: ЮНЕСКО може да накаже Несебър за бетона

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:46 / 05.05.2009
930
Съществува риск Несебър да бъде изваден от списъка на културните ценности на ЮНЕСКО. Това каза Георги Първанов на откриването на конференция за опазването на културното наследство. Във форума, който е под егидата на президента, участват 44 държави.

"Към Несебър се настъпва много мощно. Не може да не се безпокоим, когато се изграждат бетонни градове близо до автентични културно-исторически обекти. Затова държавата и общините трябва да бъдат безкомпромисни", заяви държавният глава.

Според Първанов е имало време, вкоето сме били на ръба Несебър да изпадне от списъка на културните ценности. Президентът вярвал, че България ще успее да опази Несебър като един от обектите на ЮНЕСКО, защото градът е наистина уникален и доказва направеното в предишните десетилетия по отношение съхраняване на културно-историческите ценности.

На въпрос дали съществува шанс българин да стане генерален директор на ЮНЕСКО Първанов отговори, че ако няма такъв шанс, нямаше да има кандидатура.

"Българският посланик в ЮНЕСКО Ирина Бокова има всички качества, необходими на организацията. Мисля, че направеното е много, но по-важно е друго - чрез кампанията на Бокова ние показахме България и че тук има десетилетна културна политика на опазването на нашето културно богатство", каза президентът. Според него това е най-добрата реклама, която е направена на духовна България.

Първанов е убеден, че ако в общуването между нациите и лидерите културното е било по-силно и осезателно, то вероятно нямало да се стигне до днешната криза или тя нямало да бъде толкова мащабна.

Източник: в. "24 часа" - Бургас


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Посред бял ден спипаха много пиян да шофира в Несебър
Багери влязоха в къмпинг "Якото място", събарят незаконни построй...
Айтозлийка стана жертва на ало измама
Шофьор погоди неприятен номер на помориец
Повече ли ще плащаме за сянката на плажа това лято?
Пожар в Свети Влас вдигна огнеборците накрак


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).