РУ Несебър с 50-годишен юбилей

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:15 / 03.06.2016
3283
Девет плакета по повод 50-годишния юбилей от създаването на Районно управление - Несебър връчи днес на нарочна церемония Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов. С пет от тях бяха отличени Началниците на Районно управление - Несебър през годините: Стоян Христозов, Манчо Манолов, Здравко Богданов, Васил Митев и Стайко Манев, с един - най-дългогодишния служител в управлението - Неделчо Жеков с 38-годишен стаж във вътрешното ведомството, а останалите три бяха за кметът на Община Несебър - Николай Димитров, Председателят на Общински съвет - Несебър - Румен Кулев и Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД - Златко Димитров.

В церемонията бе припомнена историята по възникването на крайморското управление, стартирала на трети юни 1966 година с назначението на първите служители в Районен участък - Слънчев бряг, обслужван от Околийското управление в Поморие. За пръв Началник на новоучреденото поделение на МВР е назначен капитан Димо Дачев, сменен от подполковник Иван Желязков. Капитан Дачев отново се завръща на поста си, като оглавява Районен участък - Слънчев бряг до първи януари 1982-ра, когато е заменен от майор Стоян Христозов. Майор Христозов ръководи служителите на реда в крайморското управление до 1995 година, когато на празника на МВР - 5-ти юли е преназначен за Началник на Четвърто Районно управление - Бургас и след още две години - през 97-ма се пенсионира с общо 33 години стаж в системата на вътрешното ведомство.

Припомнено бе, че Районно управление - Слънчев бряг е пионер в България в оборудването на хотелски стаи със сигнално-охранителни инсталации против нежелано проникване. Отново в Районно управление - Слънчев бряг е оборудвана и първата дактилоскопна служба в България, като всеки оперативен работник разполагал със собствен куфар, заработила е първата автоматизирана цифрова дактилоскопна система, ползвана е първата видеокамера. През 1982 година е създаден и питомника за служебни кучета. В периода 1986 - 87 година със съдействието на Конния ескадрон към Столична дирекция е ползван и конен отряд, като с него са охранявани плажните ивици, къмпингите и масовите мероприятия. Начинанието е подкрепено от "Балкантурист", но впоследствие конните патрули са заменени от екипи командировани служители на реда от зимните курорти, като на разменни начала през лятото охранявали Слънчев бряг, а през зимата - Боровец и Пампорово. През 1988-ма година е създадено общинско звено от служителите на реда, като финансирането е организирано, както и сега - от Община Несебър. В общинската структура се включили 90 човека, за които пример били постъпилите през 1966-та година служители в Районен участък - Слънчев бряг.

В церемонията по повод половин вековния юбилей от създаването на РУ - Несебър, освен настоящите и бивши служители на Районното управление, се включиха представители на местната власт и институции, както и подрастващите от Детско полицейско - управление. Искрено възхищение в децата пробудиха полицейските кучета, служителите от моторизирано звено "Сигма", както и служителите от "Охранителна полиция", които домакинстваха заедно с колегите си от "Криминална полиция" Денят на отворените врати в полицейското управление.

Честванията по повод 50 годишния юбилей ще продължат и след края на активния летен сезон - с експонирането на изложба с фотоси от живота на Районно управление - Несебър през годините, документален филм със спомени на полицейските служители и алманах, в който да се съчетаят историческите факти, постиженията на служителите на реда в дейността им по опазване на реда и спокойствието на територията на Община Несебър, както и преживяванията им от създаването на управлението през 1966 година до днес.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Ужас в Слънчев бряг! Двама полетяха от седмия етаж на хотел!
Посред бял ден спипаха много пиян да шофира в Несебър
Багери влязоха в къмпинг "Якото място", събарят незаконни построй...
Айтозлийка стана жертва на ало измама
Шофьор погоди неприятен номер на помориец
Повече ли ще плащаме за сянката на плажа това лято?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).