Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рибен фестивал се проведе в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 04.11.2013Коментари (0)1174
На 1,2 и 3 ноември, в община Несебър се проведе Рибен фестивал - "Есенни пасажи", а в място на събитието се превърна Морската гара в Стария град. Това беше първо издание на празника, а очакванията са, да се превърне в традиционно занапред. На фестивала дойдоха гости от цялата страна, за да се насладят на вкусната черноморска риба и красотите на град Несебър. Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт изпълнен с редица мероприятия - базар на прясна черноморска риба, разходка с корабче, рибни специалитети, кулинарни изкушения и майсторски съвети, морски риболов и още много други прояви.

Официалното откриване на фестивала се състоя на 01.11.2013г. в Ритуална зала "Сочи" в Стария град. Специални гости на срещата бяха - г-н Николай Димитров - кмет на община Несебър, Илияна Йотова - Евродепутат и член на Комисията по рибно стопанство, Заместник министъра на Министерството на земеделието и храните г-н Явор Гечев, Областния управител на Област Бургас Павел Маринов и д-р Йордан Господинов Председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти - БГ ФИШ.

Срещата откри г-н Николай Димитров. В последствие се обсъдиха въпроси, касаещи нашето Черноморие, добрите новини, както и тези за последиците от неговото замърсяване. Като завършек официалните лица се отправиха към Морската гара, за да посетят корабчетата, базара на прясна черноморска риба, както и щанда за рибарски принадлежности, които вече се разглеждаха от най-нетърпеливите ценители на рибата и риболова. Краят на днешната програма беше съпътстван от изпълнение на групата за стари градски песни - "Блян", след което се откри изложба-базар на произведения на изкуството - "Арт-риболов" с картини от местни художници.

Програмата на втория ден започна в 11:00ч. с изпълнение на вокална група "Морски Звездички", последвано от Ателие-работилница "Арт-риболов", в която малки и големи "сръчковци" се включиха в работилничката, в която изработиха риби от богат набор арт материали, изпълнени в разнообразни приложни техники, с различна степен на трудност. Междувременно се даде и старта на Първия Турнир по Подводен риболов "Есенни пасажи", организиран от Българската федерация по подводни спортове. Малко по-късно фолклорна формация "Българка" изпълни няколко песни, a като финал поведе и хоро, в което се включиха гостите на фестивала. След това последва отчитането на улова от подводния риболов и съответно награждаване на участниците. То беше разделено в две категории - най-голяма и най-много уловени риби. Наградите се връчиха от председателя на федерацията по подводни спортове г-н Атанас Катрафилов.

В първата категория(най-голяма риба) спечели отбора на "КПСД" с улов от 605гр., а вида на рибата е Платерина. Във втората категория за най-много уловена риба спечели отбора на Поморие в състав: братя Антон и Пламен - Арабаджиеви; последвани от отбора на "КПСД Варна": Марио Христов и Ивайло Душев; на трето място се класира отбора на "Балтек Варна": Сергей Скаско и Мартин Бъръмов. В края на награждаването г-н Катрафилов изказа специални благодарности на кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, Общински Съвет и общинска администрация Несебър, като завърши с пожелание за едно традиционно провеждане на Рибния фестивал. Последно, но не на последно място се състоя конкурс "Рибена чорба", между риболовните кораби на Несебър. В състезанието се включиха 7 екипажа, а оценяването се извърши - първо от посетителите на фестивала, на които се раздаваше от вкусната чорба, а в последствие и от специално организирано жури в състав: Светла Костадинова, Васил Заеков, Кънчо Ламбринов и Вълкан Вълканов. Взе се под внимание мнението на публиката, но на свои ред журито оцени вкусните чорби. Тяхна беше тежката дума да определят победителя в надпреварата, а ето и класирането:
1. Риболовен кораб 41
2. Риболовен кораб 40
3. Риболовен кораб "Нико"
4. Риболовен кораб 21

Г-н Вълкан Вълканов, от журито, връчи наградите - осигурени от община Несебър и информира как и по какви критерии са дадени оценките и е съставено класирането, след което поздрави участниците в конкурса. С това събитие празничната програма за втория ден приключи с много настроение, рибена чорба и вкусна риба.

Третият ден от този културно-туристически продукт откри детска вокална група "Сюрприз", с няколко песнички. След това изпълнение, центърът на събитията се измести върху Ателие-работилница "Арт-риболов", където децата се срещнаха с изкуството на стъклописа и научиха специални техники за рисуване на красиви цветни риби върху стъкло. Последваха изпълнения на Хор за гръцки песни "Месемврия" и Фолклорна формация "Македонка", с което приключи официалната програма за последния ден от фестивала.
Рибният фестивал "Есенни пасажи", отново изпълни Несебър, който е започнал да се превръща в четири-сезонно място за туризъм и почивка. Трите дни на празник изпълниха Морската гара на Стария град, а посетителите вкусиха рибена чорба, прясно опечена черноморска риба и станаха свидетели на дозина мероприятия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: