Роми разрушават и разграбват съоръженията на бившето военно летище в Равнец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
08:51 / 08.03.2012
1148
От години изоставената база пустее, а местните са безсилни срещу тълпите мъже с каруци и чукове, които денонощно "обезкостяват" бетонните хангари, предаде репортер на Burgas24.bg.

Кметът на Равнец подготвя за поредна година документи до Министерството на отбраната, с искане за министерско постановление, което да извади обекта от активите на военните и да го предаде за стопанисване на бургаската община. Това по думите ми единственият начин летището да бъде спасено

Военното летище Равнец е изградено през 1950 година върху 3 800 декара площ. Разполага с две писти от по 2600 метра.Функционира до 2001 година.

След напускането на военните започва постепенното му разграбване от местни роми, които ограбват арматура и винкел от бетонните конструкции.

Местните обясняват, че ромските набези са зачестили през последните 5 години. Преди това, докато в селото е имало военни е имало и ред.

Обикалящите коли на общинска полиция, както и посещенията на дежурни полицаи от Районното полицейско управление не пречат на ромските бригади.

В хангарите на самолетите вече няма и следа от електрическите мрежи. Всичко, което може да се предаде на вторични суровини е ценно.

Докато чака решението на министерството на отбраната кметът на Равнец е разговарял с лицензирани фирми, които срещу 28 хиляди лева годишно ще осигурят денонощна охрана и на летището и на селото.Средствата могат да дойдат от двете земеделски кооперации , които използват без разрешение земеделска земя. Кметът обяснява, че по Закон има на всеки 280-300 метра като шахматна дъска-общински пътища, всичко това го изорават и незнайно къде отива дохода и добива от тези 600 декара.

Към момента разговорите с председателите на двете кооперации били безуспешни, но кметът на Равнец не губи надежда, тъй като е убеден, че в бъдеще базата може да бъде използвана в летище на Бургаското летище или за склад за зърно.


Виж коментарите (4)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).