Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С изложба и концерт бе отбелязана Нощта на музеите в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 10:01 / 20.05.2014Коментари (0)458
©
Музей "Старинен Несебър" се включиха в инициативата "Нощ на музеите", която тази година се проведе на 17 май. Събитието бе чудесен повод за гражданите и гостите на града да посетят църквите - "Света Параскева" и "Св. Йоан Кръстител", които бяха реставрирани по проект "Вяра в Несебър". Основната програма беше съсредоточена именно в тях, като лично кметът на община Несебър - Николай Димитров, даде старт на събитието в църквата "Света Параскева", с откриване на изложбата "СПАСЕНИ СТЕНОПИСИ ОТ НЕСЕБЪРСКИ ЦЪРКВИ". Той изказа благодарности на всички взели участие в проект "Вяра в Несебър" и вдъхнали нов живот на старите несебърски светини, като добави, че с откриването на туристическия маршрут "Духовен път", който ще преминава през всички 15 църкви в Стария Несебър, се очаква още по-голям прилив на туристи и гости на града.

Градоначалникът не пропусна да отбележи, че е голяма заслугата и на всички жители, които заедно с общинска администрация, положиха големи усилия и предприеха редица мерки относно плана за опазване и управление на "Старинен град Несебър" и по-точно - унифициране на рекламата и чадърите, демонтаж на т.н. сандъци, както и регулацията и редуцирането на уличната търговия. Всички тези мерки, сега допринасят за по-добър имидж и една нова визия на Стария Несебър, като го превръщат в перлата в короната на България, а очакванията са, че и хората ще подобрят своя живот в следващите 1-2 години.

Изложбата от спасени стенописи в църквата "Света Параскева", бе подготвена от екипът на Музей "Старинен Несебър", като досега са били съхранявани в Националния археологически музей. Те са най-вече от църквата "Свети Георги Стари", която се е намирала в югоизточната част на полуострова, до самия стръмен бряг, разрушена с няколко други в средата на XX в. при прилагането на регулационния план. При откриването на изложбата директорката на несебърския музей Петя Кияшкина сподели, че цялата вътрешност на църквата е била изписана със стенописи, повечето от които посветени на Св. Георги, като в околовръстен пояс били представени сцени от житието на светеца. Под този пояс, имало един ред от медальони с образи на светци и отдолу-трети пояс с изображения на светци в цял ръст.

Експозицията е приютила и стенописи от църквата "Св.Георги Нови", която се е намирала зад сградата на читалището. Нейната вътрешност също е била изографисана със стенописи, но поради постепенното изоставяне на храма, една част от тях били унищожени, а тези които оцелели били извадени и реставрирани и експонирани в Националния археологически музей-София.

Програмата продължи в църквата "Св. Йоан Кръстител", където любителите на класическата музика се насладиха на изпълненията на струнно трио "VIVA", в който репертоар влизаха произведения на Цезар Франк, Бах, Моцарт и Бетховен. "Нощта на музеите" продължи до 22:00ч., като Археологическият музей, както и двете гореспоменати църкви, бяха отворен за посетители, а входът бе свободен.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: