СИТ иска публична дискусия за авторските права и тяхното ползване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:04 / 25.07.2008
1219
Съюзът на инвеститорите в туризма (СИТ) настоява за дискусия с Министерството на културата и дружествата за колективно управление на авторски права във връзка с необходимостта от регулация на техните цени при отделните разновидности на ползване, съобщиха от организацията.

От там считат, че в такива случаи държавата трябва да има регулаторна роля, за да бъдат защитени както интересите на българския туризъм, така и интересите на артистите и музикантите.

"Опасяваме се, че министерството дълго време остава в пасивна позиция, тъй като 50% от глобите отиват направо в неговите каси", се посочва в съобщението.

През последните месеци се появи остро напрежение в отношенията между хотелиерите и ресторантьорите от една страна, и дружествата за колективно управление на авторски права от друга по повод проверките в българските курорти.

Налагат се сериозни глоби и дружества, като Музикаутор, Филмаутор и Профон изразиха мнение, че трябва драстично да бъдат увеличени, като стигнат до 100 000 лева за нарушения в заплащането на таксите за ползване на авторски произведения.

Санкциите, които Министерството на културата налага, поставят остро въпроса за липсата на диалог и на независим орган, който да регулира цените на авторските права при отделните разновидности на тяхното ползване.

Твърдението на дружествата, че изработените от тях такси са съобразени с пазарните принципи, тоест с търсенето и предлагането, е несъстоятелно, тарифите се налагат ултимативно, без да е потърсено мнението на потребителите.

Съюзът призовава Министерството на културата са стане инициатор на широко публично обсъждане на проблема с всички заинтересовани страни. Срещите и договорките "на парче" не вършат работа и само усложняват отношенията между туристическия бизнес и дружествата за колективно управление на авторски права, заключват от СИТ.

Източник: expert.bg


Виж коментарите (0)

Още по темата (68):
06.08.2008 Датчани гледат под лупа южните плажове за син флаг
29.07.2008 От плажа в Несебър на пазар в Дубай
28.07.2008 Благой Рагин: Цените по Черноморието са приемливи, качеството е добро
28.07.2008 Лишиха ни от цаца заради чужденците
24.07.2008 Повече българи избират за почивка родните курорти
22.07.2008 Сергиите в Несебър - с нов архитектурен облик
Още новини от Регионални новини:
МВР прехвърли имот на Община Приморско, върху терена ще се изград...
Отново проблем за хотелиерите в Слънчев бряг, настанили украински...
Първи кадри на обърнатия тир в Бургаско! По пътя има разлято гори...
Извънредно: Тир от Северна Македония се обърна в Бургаско!
Кола пламна в Айтос
Тарикат изуми как пълни басейн в Слънчев бряг


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).