Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефът на "Слънчев бряг" АД иска оставки в ДНСК
Автор: Екип Burgas24.bg 16:16 / 04.06.2013Коментари (1)2057
©
Директорът на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров се обърна към Върховна касационна прокуратура и МРРБ, заради властови произвол от страна на началничката на ДНСК Милка Гечева и нейната местна подчинена - Ваня Радева. Димитров е изпратил подробен сигнал лично на вниманието на Главния прокурор на републиката Сотир Цацаров. Той излага конкретни данни и факти за сериозни закононарушения от страна на държавните служителки. В сигнала се посочват аргументи, които дават основание да се образува проверка по съмнения за злоупотреба със служебно положение, търговия с власт и корупция. Данните са изпратени и до новия министър на МРРБ г-жа Десислава Терзиева, на чието подчинение са въпросните служителки. Ръководителят на "Слънчев бряг" АД смята, че действията на Гечева и Радева са силно компромитиращи заеманата от тях отговорна длъжност и настоява да им бъде поискана оставката.

Причината за реакцията на Златко Димитров е започналата преди дни кампания от ДНСК, лично на негово име, като физическо лице, да бъдат съставени около 100 акта за незаконни обекти на територията на курортния комплекс. Подобни действия са абсолютно незаконосъобразни, непрофесионални и личностно тенденциозни. Грубо е нарушено законодателството на страната и в частност Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Всички актове от страна на ДНСК и РДНСК са съставени на името на физическото лице Златко Димитров, като виновник за нарушенията. Димитров не притежава и един кв.м. земя на територията на Слънчев бряг - изток, но ДНСК и РДНСК са решили, че той носи лична вина за за близо 100 незаконни обекти. Според констатациите въпросните незаконни обекти са разположени върху земя собственост на Златко Димитров.

Въпросната проверка е провокирана от многобройните сигнали, които ръководството на "Слънчев бряг" АД е изпращало през последните няколко години до отговорните институции за премахване на криминалните магазини и сергии. Димитров и последното ръководство на дружеството констатираха за пръв път от 10 г. насам и описаха около 700 незаконни обекта в комплекса. Картинката е видна за всички. Заради престъпното, но последователно бездействие на ДНСК и другите органи по предприемане на конкретни действия по премахване на криминалните обекти, Димитров изпрати преди около месец специален сигнал до ВКП, с апел за намеса и съдействие за прилагане на законността.

Като личностна реакция спрямо неприкритата ангажираност и непримиримост спрямо този десетилетен проблем, националната и регионална началнички на ДНСК, изведнъж решиха да си отмъстят персонално на сигнализиращия и да му припишат цялата вина за мафиотското статукво. Освен всичко останало ДНСК е погазило разпоредбите на ЗУТ, които ясно и категорично сочат, че конкретни действия по подобни преместваеми обекти, следва да се предприемат от община Несебър, а не от ДНСК. Общината, както и строителната инспекция обаче досега съзнателно, или не, не са се ангажирали с реални действия по решаване на проблема. Заради него трайно се е наложил отрицателен имидж на Слънчев бряг, като "курорт на сергии, чорапи и гащи".

Освен всичко друго тези криминални обекти генерират сенчеста икономика, тъй като са нелегитимни по закон и работят извън сферата на легалния бизнес. Акумулираните приходи от тях отиват в частни лица и фирми, като сериозно накърняват държавния бюджет. Многобройните сигнали на "Слънчев бряг" АД, констатациите, снимковия материал и описанието на незаконните обекти вероятно сериозно са разтревожили въпросните сенчести структури, които имат пряк интерес от удар върху Златко Димитров и дружеството, за да прикрият истинските виновници и да отстранят този, който се стреми да защити обществения и законов интерес.

Фактът, че седмица преди да започне връчването на актовете на името на изп. директор на Слънчев бряг, Съюзът на собствениците е спрягал конкретни цифри и данни за бъдещите служебни действия на Гечева и Радева, е сериозно съмнение за коруптивни връзки и конфликт на интереси.

Важно е да се подчертае, че е процедирано бързо и непрофесионално, защото на Димитров са приписани незаконни обекти, разположени в частни парцели и то констатирани години преди той въобще да е започнал работа в Слънчев бряг! Законовите отговорности на ДНСК са да потърси съдействие от МВР и другите институции по установяване на действителните собственици и експлоататори на всички сенчести магазини и сергии. Лицата и фирмите са известни на всички в комплекса и не е трудно да бъдат намерени на место в обектите си. В замяна на това ДНСК си "измива ръцете", като предпочита да вмени изкуствено и нарочно дългогодишната престъпна дейност в Слънчев бряг на един единствен човек - изпълнителния директор, който води тежка битка с част от собствениците и определени групировки за законност и ред.

Нито Димитров, нито акционерното дружество имат правомощия да премахват незаконни магазини, заведения и обекти, независимо дали се намират на частна или държавна земя. Това могат да направят единствено ДНСК и Община Несебър. До сега те не са предприели действия и проблемът стои, което говори, че интересите да бъде запазено статуквото имат сериозно коруптивно влияние в тези държавни структури. Вместо законосъобразни мерки атаката срещу Димитров е факт, което е изключително лош знак за рецидивирането на най-зловещите практики от миналото в туризма.

Преди два месеца бяха подпалени 5 павилиона на "Слънчев бряг" АД. На връх 24 май бе подпалена служебната кола на Златко Димитров. Извършителите са неизвестни. Започналата институционална репресия срещу директора от страна на Гечева и Радева идват като логическа последователност на този натиск. Длъжни сме да заявим, че техните действия представляват реална, но не случайна възможност от проваляне на започващия туристически сезон, разстройване работата в курортния комплекс и създаване на хаос, безредие, а с това и сериозен дефицит на сигурност за почиващите български и чужди граждани. Опасения за подобна кампания бяха изразени от Златко Димитров наскоро, след публични изявления на СНЦ "Съюз на собствениците", които спекулативно призоваха фирмите масово да се отказват и не изпълняват подписаните договори с държавното дружество, менажиращо инфраструктурата и отговарящо за реда в комплекса. По този повод бе изпратено също писмо до прокуратурата.

Едва ли е случайно, че вчера новоизбран бургаски депутат от БСП заяви, че "до месеци ще ликвидира "Слънчев бряг"АД". Ние определено можем да заявим, че това би било един изключително вреден и безотговорен акт, с който ще се отвори широко вратата на мръсния бизнес, криминалитета, безредието и хаоса в най-големия български морски курорт. Надяваме се, това да се преосмисли от правителството и парламентарните групи и да не се дава възможност на популистични и откровено лобистки интереси да надделеят в туризма, който носи най-голям относителен приход в брутния вътрешен продукт на България. Туризмът ни и Слънчев бряг са и една от визитните картички на страната пред Европа и външния свят!

Настояваме за разследване действията на Милка Гечева - Началник ДНСК и Ваня Радева - Началник РДНСК ЮИР и тяхната незабавна оставка, като недостойни да заемат подобни отговорни държавни постове под съмнение за търговия с влияние и власт. В позицията си имаме категоричната подкрепа на бургаски депутати, браншовици, юристи, специалисти, бизнесмени и общественици, съобщават от "Слънчев бряг" АД.

По въпроса е алармиран и Националния омбудсман.




Още по темата: общо новини по темата: 10
07.04.2015 »
24.02.2015 »
15.09.2014 »
09.04.2014 »
28.01.2014 »
22.10.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.06.2013 г.
0
 
 
Тя Ванчето Радева се оля с ПОРЪЧКАТА
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: