Скоро ще бъде решен голям проблем за родното Черноморие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:07 / 21.11.2016
1834
Тази година Министерството на екологията е обявило 21 покани за проектни предложения. Предоставеният ресурс, за който бенефициентите могат да кандидатстват, е над 1, 3 млрд. лева. Това заяви в "Денят започва" по БНТ ресорният министър в оставка Ивелина Василева.

"В района на българското Черноморие периодът 2005-2008 г. беше бумът на строителството по крайбрежието и това допусна да се случи изграждането на сгради и хотели, без те да бъдат обезпечени с необходимата инфраструктура. Реално строителството изпревари необходимостта от полагането на базисната инфраструктура, което е вредно от гледна точка на чистотата на Черно море. Стигна се до това в Созопол и Черноморец населените места да останат без пречиствателна станция. В годините се разрастнаха като брой жители и леглова база. Това, с което се ангажирахме още в първия мандат на правителството Борисов, е да инвестираме в крайбрежието. Радвам се, че успяхме да приключим важни проекти. Повече от 350 млн.лв. бяха инвестирани в Черноморското крайбрежие. Бяха изградени три изцяло нови пречиствателни съоръжения - в Созопол и две в новите квартали на Бургас, бяха модернизиран и разширени още три пречиствателни станции, които са големи и обхващат няколко населени места. Като пример ще дам пречиствателната станция в Равда, в Поморие и във Варна, която е най-голямата от гледна точка на капацитет и обслужване.   

Осигурихме финансиране за модернизацията и разширението на пречиствателната станция на "Златни пясъци". В момента се разглежда проектното предложение на общината за модернизация и разришение на пречиствателната станция в Приморско. С тези проекти изцяло сме обезпечили Черноморското крайбрежие от гледна точка на необходимата инфруструктура в големите курортни населени места", каза Ивелина Василева.  

"След изграждането на пречиствателна станция в "Златни пясъци" и Приморско започва и подготовката за колектор между Равадиново и Созопол. Трябват ни още пари за подобно съоръжение в Ахелой", допълни още Василева. 

Тя заяви, че предстои да започне изграждането на водния цикъл в Асеновград, а след това и в Добрич. Общо над 1.3 млрд. лв . европари ще бъдат разпределени за подобни проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат ВиК дружествата, които ще работят в тясно сътрудничество с общините. Министърът на околната среда и водите отбеляза, че бюджетът за следващата година е консервативен и очаква да бъде гласуван от парламента. Основен приоритет на следващото правителството обаче според Василева е съдебната реформа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Катастрофа на пътя Варна – Бургас, пострада дете
Започна ремонтът на Дюлинския проход! Скоро тези дупки ще са в ис...
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).