Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След лицата лишени от свобода и тежка техника влиза в Камено
Автор: Екип Burgas24.bg 15:21 / 15.11.2018Коментари (0)4404
От близо седмица тече усилено почистване на деретата държавна собственост на територията на община Камено. За краткия срок вече са изчистени над 1200 метра, осигурена е провoдимостта в най-критичните участъци, отстранени са паднали дървета, храстова растителност, битови отпадъци, тръби. По думите на кмета на село Тръстиково - Иванка Драгова, местните жители, сред които и 90-годишни, не помнят някога да е правено подобно почистване на опасните участъци.

Селото беше едно от пострадалите при бедствените наводнения през 2017 година, когато водната стихия взе човешки жертви и нанесе редица материални щети. След като пробва да чисти деретата в областта с помощта на лица лишени от свобода, областният управител Вълчо Чолаков получи необходимото съдействие от страна на ГД ПБЗНС  /Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението/, за да увеличи ефективността на почистването и посредством тежка техника.

Инициативата е на бургаския губернатор и се реализира благодарение на ГД ПБЗНС и местната Пожарна служба в Бургас. Институциите са осигурили тежка техника, която да работи в критичните участъци. Самият Чолаков провери на терен  как вървят дейностите по почистването. Проверката установи, че вече са проводими 200 метра от Татарски дол в село Ливада, 600 метра от дерето на село Полски Извор в посока село Черни връх, в момента тежката техника работи върху дерето в село Тръстиково.

По думите на областния управител,  това което прави бургаската областна управа за почистването на критични участъци е прецедент, защото се извършва без необходимия финансов ресурс, но в никакъв случай не е геройство.

"Не спираме да търсим варианти, правителството ни помага, но проблемите са трупани с години, затова усилията трябва да бъдат съвместни. На местно ниво трябва да се поема инициатива според възможностите. На територията на област Бургас участъците за почистване  са стотици хиляди метри, а проблемът отлежава повече от 30 години. От хората разбираме, че някъде почистване не се е случвало никога. За мен единственото правилно в тази ситуация е да не си прехвърляме топката, а институциите съвместно, кой с каквото може и според компетенциите си, да се опитаме да свършим нещо полезно. В област Бургас успяваме да го правим. Това, което постигнах с времето е да убедя всички институции, че няма "моя и твоя работа", хората не се интересуват чия е компетентността и са прави. Работим като общ механизъм, това е държавата", коментира Вълчо Чолаков.

Проблемът с непочистените дерета и речни участъци бе сред първите, с които областният управител се сблъска в началото на мандата си, липсата на средства го принуди да търси алтернативни методи като използване труда на лица лишени от свобода. С лека техника и човешка сила само на територията на община Камено са почистени близо 6000 кв.м. За съжаление ефектът се оказва временен и недостатъчен, което налага търсенето на тежка техника, с която да се осигури пълна проводимост. Към настоящия момент същата е налична и работи в най-критичните точки, след приключване се очаква да бъде насочена и към други проблемни места в областта, сред които участък от река Средецка, в района на село Дебелт.

"Пробвахме с лица лишени от свобода, ефектът не беше достатъчен, сега благодарение на Пожарната работим с тежка техника. Не е цялостно решение на проблема, но е стъпка. Аз съм научен, че решенията идват с малки, но последователни действия, не с оплакване и недоволство"- допълни още Чолаков.

Междувременно Министерски съвет отпусна 61 808 лв. за осигуряване проводимостта на участъци от речното легло на р. Русокастренска в южния и севeрния край на с. Русокастро. Тече процедура по изготвяне на проект, след коетто ще бъде възложено и самото почистване.

4 309 140 059 млн. са отпуснати по фонд "Солидарност" за общините Камено и Бургас, засегнати от бедственото наводнение през 2017 година. Средствата са за възстановяване на разходите, които общинските администрации са извършили за отстраняване на щетите, нанесени от наводнението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: