Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сливенската митрополия се опасява от унищожаването на най-голямата бургаска църква
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 29.09.2012Коментари (2)2890
© Burgas24.bg
Катедралният храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас е получил сериозни конструктивни повреди, поради което има реална опасност от неговото пълно срутване. Това е официалното становище на Сливенската митрополия, която е собственик на най-големия бургаски храм. Църквата е строена преди повече от век и е паметник на културата от национално значение. Преди 2 години община Бургас разреши строеж на подземен паркинг на 5 нива на площада пред катедралния храм, което доведе до неговото пропукване и пропадане. Впоследствие се разбра, че строежът е започнал без необходимото конструктивно проучване на намиращия се в близост исторически храм. След разцепването, църквата е неизползваема вече близо година, а реставрираните вътре стенописи са непоправимо увредени. Заради тежкото състояние гражданите на Бургас посрещат най-големите християнски празници като Рождество и Великден в шатри на открито, а не в столетния си храм.

Епархийският съвет на Сливенската митрополия е провел свое заседание на 21 септември 2012 г., на което е обсъдено тежкото положение с бургаския храм. На него е взето решение да бъде потърсена отговорност от съответните институции и субекти, ангажирани със строителството на подземния паркинг. Църквата настоява да декларират, че нанесените конструктивни повреди на сградата ще бъдат отстранени и храм "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде възстановен до състоянието, в което е бил до започване строежа на паркинга. Изпратена е и специална Нотариална покана до фирма " Глобал технолоджи къмпани" АД, концесионер на обекта, както и писма до: Кмета на община Бургас, Гл. архитект на общ. Бургас, фирма "Глобал технолоджи къмпани" АД, проф. Божидар Божинов- проектант и фирма "ДЗЗК "Консорциум понс" - главен изпълнител.

На 17 август 2012 г. се е провела среща между представители на Митрополията и посочените инстанции. На нея е бил поет ангажимент до 31 август на Православната църква да бъдат представено писмено предложение с поети ангажименти, отговорности и гаранции за:

- до 31. 12. 2012 година да се изготви цялостен проект за възстановяване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в техническо състояние преди започване на изкопните работи на строежа, който да бъде одобрен от Сливенския епархийски съвет, след което да се съгласува със следващи инстанции.
- концесионерът да финансира възстановяването на храма по одобрения проект, като представи и гаранция - банкова или имотна в полза на храм "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Бургас
- концесионерът и главният изпълнител на строежа да представят времеви график, с контролни срокове, за изпълнението на видовете работи по възстановяването на храма.

Това не е направено и срокът не е спазен дори месец по-късно. Разтревожена от бездействието, Митрополията е решила да изпрати своята позиция до:

1. Министерството на културата, тъй като храмът е паметник на културата.
2. Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
3. Дирекция Национален строителен контрол,
с молба да упражнят своите правомощия, за да не се допусне храмът "" Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Бургас да са срути.
4. До регионалните и национални медии.

Ако не получи никакъв отговор в едномесечен срок, Митрополията, в качеството на собственик на рушащия се храм, възнамерява да предприеме законови действия за спиране на започналия строеж на подземния паркинг.




Още по темата: общо новини по темата: 41
18.09.2023 »
02.12.2016 »
16.11.2016 »
22.07.2016 »
21.07.2016 »
15.07.2016 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абе добро начинание, но претупаха предварителните геоложки проучвания. И нещо друго , в белите страни изкарват движението извън града , а ние точно обратното вкарваме го току в центъра. Ганьовска работа. Ще се пълни колкото се пълни на трета поликлиника. Но за този паркинг може само похвали да има , защото е супер хубаво съоръжение.
Aнонимен
на 29.09.2012 г.
+1
 
 
Много неприятен казус! Дано в крайна сметка отново да имаме храма си!!! Въпреки всичко не мислите ли, че евентуално спиране на строителните работи е повече вредно за храма и се увеличава опасността от срутване? т.е. при всяко положение е по-добре да се завърши строежа, да се укрепи и тогава да се възстанови храма. А в случай, че бъде спрян строежа по административни причини ще получим паднал храм и втора зейнала дупка в иначе прекрасния ни център
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: