Сливенската митрополия се опасява от унищожаването на най-голямата бургаска църква

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
15:29 / 29.09.2012
2918
Катедралният храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас е получил сериозни конструктивни повреди, поради което има реална опасност от неговото пълно срутване. Това е официалното становище на Сливенската митрополия, която е собственик на най-големия бургаски храм. Църквата е строена преди повече от век и е паметник на културата от национално значение. Преди 2 години община Бургас разреши строеж на подземен паркинг на 5 нива на площада пред катедралния храм, което доведе до неговото пропукване и пропадане. Впоследствие се разбра, че строежът е започнал без необходимото конструктивно проучване на намиращия се в близост исторически храм. След разцепването, църквата е неизползваема вече близо година, а реставрираните вътре стенописи са непоправимо увредени. Заради тежкото състояние гражданите на Бургас посрещат най-големите християнски празници като Рождество и Великден в шатри на открито, а не в столетния си храм.

Епархийският съвет на Сливенската митрополия е провел свое заседание на 21 септември 2012 г., на което е обсъдено тежкото положение с бургаския храм. На него е взето решение да бъде потърсена отговорност от съответните институции и субекти, ангажирани със строителството на подземния паркинг. Църквата настоява да декларират, че нанесените конструктивни повреди на сградата ще бъдат отстранени и храм "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде възстановен до състоянието, в което е бил до започване строежа на паркинга. Изпратена е и специална Нотариална покана до фирма " Глобал технолоджи къмпани" АД, концесионер на обекта, както и писма до: Кмета на община Бургас, Гл. архитект на общ. Бургас, фирма "Глобал технолоджи къмпани" АД, проф. Божидар Божинов- проектант и фирма "ДЗЗК "Консорциум понс" - главен изпълнител.

На 17 август 2012 г. се е провела среща между представители на Митрополията и посочените инстанции. На нея е бил поет ангажимент до 31 август на Православната църква да бъдат представено писмено предложение с поети ангажименти, отговорности и гаранции за:

- до 31. 12. 2012 година да се изготви цялостен проект за възстановяване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в техническо състояние преди започване на изкопните работи на строежа, който да бъде одобрен от Сливенския епархийски съвет, след което да се съгласува със следващи инстанции.
- концесионерът да финансира възстановяването на храма по одобрения проект, като представи и гаранция - банкова или имотна в полза на храм "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Бургас
- концесионерът и главният изпълнител на строежа да представят времеви график, с контролни срокове, за изпълнението на видовете работи по възстановяването на храма.

Това не е направено и срокът не е спазен дори месец по-късно. Разтревожена от бездействието, Митрополията е решила да изпрати своята позиция до:

1. Министерството на културата, тъй като храмът е паметник на културата.
2. Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
3. Дирекция Национален строителен контрол,
с молба да упражнят своите правомощия, за да не се допусне храмът "" Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Бургас да са срути.
4. До регионалните и национални медии.

Ако не получи никакъв отговор в едномесечен срок, Митрополията, в качеството на собственик на рушащия се храм, възнамерява да предприеме законови действия за спиране на започналия строеж на подземния паркинг.


Виж коментарите (2)

Още по темата (41):
18.09.2023 Най-после! Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" възвърна автентичния си облик!
02.12.2016 Вижте храм "Св. св. Кирил и Методий" дни преди да отвори врати
16.11.2016 Молитви и ремонти в храм "Св. св. Кирил и Методий", докато се върне неговия блясък
22.07.2016 Подземният паркинг на пл. "Св. св. Кирил и Методий" отвори "по терлици"
21.07.2016 Дават още 310 000 лв. за ремонта на храм "Св. св. Кирил и Методий"
15.07.2016 До празника на Бургас храм "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде готов
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).