Смели созополчани спасиха богоявленския кръст

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:28 / 06.01.2017
1787
Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, въпреки нечовешките метеорологични условия, които връхлетяха Созопол от рано тази сутрин.

18 младежи, аплодирани от присъстващите, получиха благословия от отец Иван, който хвърли кръста в бурното море. Още щом полетя дървеният кръст във въздуха, силният вятър го пое и го понесе още по навътре в морето, където високите двуметрови вълни го погълнаха. Това обаче не попречи на участниците и те се хвърлиха в ледените води и заплуваха навътре в морето. Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най-бърз и ловък се оказа Калоян Николов, който хвана кръста. Той спаси кръста в бурното море и гордо го вдигна над главата си, посрещнат от бурните аплодисменти на присъстващите на ритуала. По традиция, позната само в Созопол, кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по- навътре сред пенливите вълни. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа Никола Бобчев.

Победителите и всичките 16 смелчаци бяха поздравени от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова и зам.-кмета на общината Катя Стоянова.

Победителят в тазгодишния Богоявленски ритуал Калоян Николов е треньор по плуване и участва в него за шеста година, като миналата година бе подгласник на спасителя на кръста. Той получи награда осигурена от община Созопол на стойност 150 лв. Неговият подгласник Никола Станимиров Бобчев бе награден със 120 лв., а всички останали участници получиха по 80 лв.

Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Созопол.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега е било замръзнало. При хвърлянето, дървеният кръст попада върху парче лед и се чупи на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция. "Така здравето стига до повече хора", пък е мнението на победителят Калоян Николов за созополската традиция.

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
07.01.2018 Поп сам извади кръста от надуваем басейн
06.01.2018 Никола Бинев спаси Кръста в Китен и Приморско
06.01.2018 Бургас отбеляза рождението на Христо Ботев
06.01.2018 Ето как отбелязват Богоявление в Несебър
06.01.2018 Ето какво си пожела смелчагата Радул минути след като спаси Кръста в
Бургас
06.01.2018 20-годишният Радул от Ветрен спаси кръста в Бургас
Още новини от Регионални новини:
Борят се за живота на мотоциклетист, катастрофирал в Руенско
Пожар избухна в автосервиз в Ямбол, три екипа се борят с пламъцит...
458 души празнуват в Ямбол днес
Бедни ли са бургазлии? Ето какво отговарят от НСИ!
Водещата от ВВС Бетани Хюз се гмурка край Созопол
Украинка отнесе с колата си неин сънародник на тротинетка в Свети...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).