Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Собственик на ол инклузив хотел в Слънчев бряг: Дерат кожи с ниски цени, не знам дали ще оцелея!
Автор: Екип Burgas24.bg 08:43 / 19.08.2021Коментари (7)39838
©
Пандемията скъси летния сезон по Българското Черноморие, който бездруго не е от дългите - и цените еуфорично надминаха "ден година храни". Ако в началото на юли в Слънчев бряг едва се запълваха първите редици на плажните чадъри, три седмици по-късно оживлението е видимо. През август на Черноморието се стекоха предимно българи и румънци. Ето че за втора поредна година българските туристи спасяват сезона, който е подпомогнат това лято и от Националната програма "Отново заедно", осигуряваща 6-дневен туристически пакет за летуване на няколко хиляди деца и учители. За нея служебното правителство отпусна 15 милиона лева.

Сезонът не е приключил, но тенденцията показва, че ще се запази близо трикратното увеличение на туристите спрямо предишното провалено лято. Последните обявени данни на националната статистика за нощувките от местата за настаняване показват, че през юни м.г. броят им е 199 533, а за тази близо трикратно по-голям. Но дори и тези над 560 000 души са два пъти по-малко от юни 2019 година, последния сезон преди пандемията от Ковид-19.

Неотдавна Министерството на туризма съобщи, че от 1 май до 8 август над 2.5 милиона туристи са пътували в страната, като от тях българите са близо 1,681 милиона. Ограниченията, наложени от много държави, в т.ч. Гърция, накараха немалко чужденци да почиват в България - посетителите от Румъния държат първенството сред чуждестраннните гости с 222 966 души за този период. Следващата най-голяма група са поляците - около 60 000.

"Гледат на теб като на портмоне..."

Заради августовския пик обаче много хотели и заведения по Черноморието вдигнаха цените, макар че от м.г. до края на 2021 действа намалена ставка по ДДС от 9% за ресторанти и услуги по кетъринг. Цената от 18 лева (малко над 9 евро) за хамбургер в един от курортите е стреснала дори германци, почиващи там. Но и на други места бургерите се предлагат на цени от 15-16 лева, почти двойно по-скъпи от тези в столични заведения. Изненадваща е и оферта от 15 лева за порция цаца и наливна бира - цацата в тази комбинация струва десет лева.

"Малки порции на високи цени, а не е вкусно", "Гледат на теб като на портмоне" - това са сред честите оплаквания от заведения по морето. Обикновени салати вървят между 8-10 лева, фрапето - от 6 до 10 лева. Вечеря за двама с аперитив стига стотачка. Менюто често е ограничено и причините са както в дефицитните по традиция кадри в туризма, така и в съкращенията, които извърши браншът заради кризата. По традиция храната на улицата - например дюнери за по 6-8 лева, остава най-евтина.

Има и оплаквания, че в някои хотели по морето искат допълнително заплащане за климатиците или предлагат стаи на различни цени - в зависимост от това дали имат климатик.

С шезлонгите и чадърите е различно - движат се между 15 до 30 лева (два шезлонга и чадър), но може да са включени и в цената на нощувката. Случва се и да са безплатни - но в тези случаи от заведения на плажната ивица приканват към консумация за поне 10-15 лева. Разликите в цените на услугите по плажовете зависят от това дали концесионерът е преотдал части на хотелиери или на други фирми.

Цените се определят от търсенето

В бранша не крият, че когато има високо търсене, цените се вдигат. "Както и миналото лято, така и сега българите са основният контингент, а те са известни с това, че не планират отрано почивките си като западняците. Това и нас ни затруднява да направим разчети", коментира Борислав Хаджиев, председател на Контролния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Той напомни, че когато става въпрос за хотели, това означава ежедневни разходи за поддръжка, режийни, които вървят, независимо дали има туристи, или не. "А държавата не направи нищо за подпомагане на бизнеса, независимо какво говорят, грантовете от ЕС не ги слагам в сметката - така че колегите и да не искат, са принудени да вдигат цени", каза Хаджиев.

Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци", коментира, че цените са били намалени в началото на сезона, но сега са се върнали към нормалните. "Не може да се прави сезон за 30-40 дни, големите хотели нямат ли заетост през юни и септември, нищо не могат да изкарат", коментира той. Според него ситуацията в морските курорти сега е такава, че цените на нощувките в хотелите не могат да се вдигнат дори с едно евро.

"Ако успеем с 2-3% да ги вдигнем, е победа", обяснява той. Щерев отбеляза, че в семейните хотели и заведения, които са малък бизнес, сега работи цялата фамилия, за да спести от персонал и да има някаква печалба. "И какво става - човекът работи някъде до 17,00 ч. и след това помага в заведението или хотелчето си. Идват данъчните и налагат глоба от 2000 лева, защото нямал договор!"

А какъв ще е следващият сезон?

За догодина в момента никой не иска да мисли. Потребителите искат по-добро качество за цените, които плащат, а бизнесът - предвидимост и държавна подкрепа. Но след един провален сезон 2020 и малко по-добър тази година се задават фалити. "Изразходвал съм всички резерви, в т.ч. и отлагане на плащания към доставчици, туроператорите се възползват от ситуацията и смъкват цените така, че направо дерат кожи. Не знам дали ще оцелея за догодина", казва собственик на ол инклузив хотел от Слънчев бряг.

Автор: Емилия Милчева, "Дойче веле"



Още по темата: общо новини по темата: 485
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 21.08.2021 г.
0
 
 
ВИЕ ЛИ НЕ СЕ НАЯДОХТЕ БЕ! ДА ВИ ЗАТВАРЯТ ДАНО, БЕ!
+2
 
 
Хотелиерите на Слънчев бряг сами си изгониха масовия български турист още преди години. А останалите показаха, че и те не го заслужават. Лоша услуга на незаслужено високи цени - и по хотели и по заведения.
0
 
 
Защо ревете бе? Защо ревете? Та вие сами се докарахте до този хал!!! 1. Презастроихте морето, а и планината, като дадохте мило и драго за повече звезди!!! Масово категоризацията не отговаря на предлаганото! Използвате от години най-скапаните храни, които като останат от обеда и вечерята след това се преработват на крем супи, скалички, различни манджи със зеленчуци и какво ли още не! Дори салатите ги преправяте с макароните и кус-кусът от закуската. Прясното мляко е разредено 1:3, защото повече не е възможно! За безалкохолните нещата отиват в средновековната алхимия, както и за алкохола. За почистването ....там се кара на парцал и метла, а такива неща като сервизни асансьори...забрави брат!!! Сега ще ви свалим, защото трябва да свалим прането....ужас..... Докато в този бизнес не влезнат хора, които не са обременени с червеното наследство да се взима без да се дава, бъдеще за вас няма да има!!! Нищичко не ви разбират главите от този бизнес, както и от бизнес въобще, защото всички сте наследници на ченгета и комунета, а те винаги са били бедни и прости и са научени само да грабят за себе си!!! Има и изключения, но те просто потвърждават правилото!
0
 
 
При тези цени, ако смъкнеш цената на порцията с 2 лева, ще се избият да идват при теб и ще спечелиш от оборот. Да, ама по приляга да я вдигнеш с толкова, да клечиш и да мрънкаш!
+2
 
 
Значи ако имаш 10 декара земя (особенно в някое диво село) и цялата фамилия работи и успееш да си пласираш продукцията - никой не те закача, сигурно и никой данъчен няма да те провери какво правиш с тази продукция и колко пари вадиш (освен ако някой завистлив човек не те нарочи за нещо). Но ако имаш семеен хотел - вече си под прожекторите на сцената и ... вече си лесна плячка. Трябва закона да позволява собстеника редом с фамилията до първо коляно да работи без договори.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: