Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалист: Пещерите в Странджа са изключително опасни
Автор: Екип Burgas24.bg 15:13 / 18.06.2014Коментари (0)12223
©
Пещерите в Странджа нараснаха на 280 броя. Всяка година намираме нови карстови обекти. Това каза Лазар Милчев от спелео клуб "НЕПИАСТ-Бургас", спелео водач за района на с.Младежко и землището на с. Бяла Вода в Странджа планина. Той обясни, че не всяка дупка в земята е пещера. "Пещерата е подземна карстова форма", разясни Милчев.

"Пещерите в Странджа са изключително опасни. В 90% от тях има наличие на отровни газове, радиоактивни вещества. Те са с пропастен характер", допълни той.

"В Странджа лошото е, че ако се наложи спасителна операция, пещерите са изключително диаклазни т.е. те са повече тектонски тип цепнатини, в които ако нещо се случи вероятността спасителите да извадят жив човек е много малка", категоричен бе пещернякът.

Според него не е възможно да се социализират пещерите и да бъдат достъпни за туристи, именно поради наличието на силно отровните газове. И все пак има пещери в Странджа, които са посещавани, но това е много голяма грешка, смята Милчев.

"Тъй като и там намерихме наличие на газ, което показва, че явно при разместването на земните пластове нещо се е отворило и тези пещери като кухини, даващи достъп до подземния свят, са променили своята структура", обясни той като допълни, че някога те са обитавани, но от тогава са минали хиляди години.

Милчев бе категоричен, че хората трябва да бъдат наясно, че щом пещерите не са обявени за туристически обекти, те нямат работа в тях. Според него е въпрос на култура, който да се придобива още в ученическа възраст.

По неговите думи, пещерите се проучват системно всяка година. Спелеолозите от Бургас тази година ще работят основно в района на Странджа, докато миналата година са работили предимно в района на Котел.

"От края на миналата година работим съвместно с Географския институт към БАН като изследваме радона в пещерите т.е. това е радиоактивен газ, за който чешките спелеолози смятат, че излиза по време на земетресения и е свързан с наличието на въглеродния диоксид , типичен за пещерите в Странджа", разясни той.

Най-голямото количество радон е било регистрирано в пропасната пещера "Голямата Въпа", която при земетресение вдига много голямо количество въглероден диоксид.

"Точно по време на измерванията, когато количеството на радона беше най-високо в пещерата имаше изключително голямо количество на въглероден диоксид и карабитни лампи въобще не можеха да работят. Трябваше да работим на челно осветление и изключително бързо, безопасно и да се изнасяме по най-бързия начин, докато не сме се отровили с прекалено големи количества от газа", разказа Милчев.

Тази събота и неделя от дружеството ще предприемат експедиция в Югозападна Странджа, в района на с. Богданово. Поставен е капан за радон в пропасната пещера Тангъръчката дупка в землището на селото, част от огромна гео система, която започва от местността Изворище в близост до местността Двата близнака, на върха на които се смята, че е имало тракийска крепост.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: