Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специални педагози и деца със СОП твориха за Международния ден на хората с увреждания
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 01.12.2017Коментари (0)2800
©
Специални педагози от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас, заедно със своите възпитаници от ресурсните групи,твориха по повод 3 декември - Международен ден на хората с увреждания. Отбелязването на празника е дългогодишна традиция на Регионален център. Хората с увреждания заемат важна част от обществото и заслужават подобаващо внимание и уважение.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. На този ден в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората в неравностойно положение.

Във връзка с това, учениците от ресурсната група на Фотинка Краева решиха да покажат, че и те могат да създават красота. Под сръчните детски ръце се появиха чудни снежни човечета, джуджета с чувалчета. Изработените с голямо желание от децата хартиени фигурки са под наслов "И аз творя!", като по този начин се включват в мероприятието на РЦПППО град Бургас за отбелязване на Международния ден на хората с увреждания.

Учениците със СОП в СУ "Св. св.Кирил и Методий" гр. Созопол с ресурсен учител Ваня Гочева подготвиха постер и изработиха рисунки, картички и кукли.

Деца от ОУ "Св. св. Кирил Методий"-с. Порой със специален педагог Златина Мавродиева приготвиха първите си шоколадови бонбони. Сладките изкушения бяха дегустирани от ръководството на училището.

Ресурсната група в ОУ "Христо Ботев", кв. Долно Езерово изработиха проекти във връзка с предстоящия Ден на хората с увреждания. След проведената беседа с ресурсен учител Милка Ватева и психолог Мария Георгиева, децата сътвориха от приложни материали- есенно дърво, къщи за птички, прилеп и дъждовни облаци.

Децата от ДГ "Брезичка", ДГ "Детелина", ДГ "Звездица" и ДГ "Звънче" с ресурсен учител Катерина Иванова направиха дърво на приятелството. Негови листа станаха ръчичките на децата, всяка надписана с името на детето, и всяка с цвят на есен. По този начин беше отправено послание към света, за да се покаже, че и специалните деца могат да бъдат пълноценна част от него.

По повод Международния ден на хората с увреждания, учениците със СОП от СУ "Христо Ботев", гр. Сунгурларе, ОУ "Васил Левски", с. Прилеп, общ. Сунгурларе и ОУ "Христо Ботев", с. Кликач, общ. Карнобат, се ресурсен учител Иванка Димитрова изработиха изделия от природни материали и оформиха кътове по коридорите на училищата.

Поздравления за сръчността и естетическия им вкус, те получиха от своите учители, родители и съученици.
Сръчност и много фантазия вложиха в своите творби деца със специални потребности от ДГ "Моряче"-Бургас. По случай 3-декември - Световен ден на хората с увреждания, малчуганите провериха своите умения. Разнообразните техники бяха показани от специалистите - Мария Георгиева, Жечка Филипова и Светла Нешева, a работата с картон,различните цветове въздействаха върху естетическия свят на децата. Чрез изработването на предпочитани от тях животни от картон, малките творци показаха не само въображение, но и какво чувстват, обичат и желаят.Обещаха да поставят изработените животни, елхичките като допълнение на коледния детски кът.

Учениците от ресурсна група на ОУ "Христо Ботев" с. Бата община Поморие създадоха свое ателие "Заедно да преодолеем проблемите". Те изработиха коледни венци и рисунки. Ресурсният учител г-жа Валентина Димитрова сподели, че хората с увреждания не са сами в борбата за оцеляване. Те не са странни или особени, а искат това,което всеки иска- да бъдат приети в обществото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: