Специални педагози и деца със СОП твориха за Международния ден на хората с увреждания

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:39 / 01.12.2017
2885
Специални педагози от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас, заедно със своите възпитаници от ресурсните групи,твориха по повод 3 декември - Международен ден на хората с увреждания. Отбелязването на празника е дългогодишна традиция на Регионален център. Хората с увреждания заемат важна част от обществото и заслужават подобаващо внимание и уважение.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. На този ден в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората в неравностойно положение.

Във връзка с това, учениците от ресурсната група на Фотинка Краева решиха да покажат, че и те могат да създават красота. Под сръчните детски ръце се появиха чудни снежни човечета, джуджета с чувалчета. Изработените с голямо желание от децата хартиени фигурки са под наслов "И аз творя!", като по този начин се включват в мероприятието на РЦПППО град Бургас за отбелязване на Международния ден на хората с увреждания.

Учениците със СОП в СУ "Св. св.Кирил и Методий" гр. Созопол с ресурсен учител Ваня Гочева подготвиха постер и изработиха рисунки, картички и кукли.

Деца от ОУ "Св. св. Кирил Методий"-с. Порой със специален педагог Златина Мавродиева приготвиха първите си шоколадови бонбони. Сладките изкушения бяха дегустирани от ръководството на училището.

Ресурсната група в ОУ "Христо Ботев", кв. Долно Езерово изработиха проекти във връзка с предстоящия Ден на хората с увреждания. След проведената беседа с ресурсен учител Милка Ватева и психолог Мария Георгиева, децата сътвориха от приложни материали- есенно дърво, къщи за птички, прилеп и дъждовни облаци.

Децата от ДГ "Брезичка", ДГ "Детелина", ДГ "Звездица" и ДГ "Звънче" с ресурсен учител Катерина Иванова направиха дърво на приятелството. Негови листа станаха ръчичките на децата, всяка надписана с името на детето, и всяка с цвят на есен. По този начин беше отправено послание към света, за да се покаже, че и специалните деца могат да бъдат пълноценна част от него.

По повод Международния ден на хората с увреждания, учениците със СОП от СУ "Христо Ботев", гр. Сунгурларе, ОУ "Васил Левски", с. Прилеп, общ. Сунгурларе и ОУ "Христо Ботев", с. Кликач, общ. Карнобат, се ресурсен учител Иванка Димитрова изработиха изделия от природни материали и оформиха кътове по коридорите на училищата.

Поздравления за сръчността и естетическия им вкус, те получиха от своите учители, родители и съученици.
Сръчност и много фантазия вложиха в своите творби деца със специални потребности от ДГ "Моряче"-Бургас. По случай 3-декември - Световен ден на хората с увреждания, малчуганите провериха своите умения. Разнообразните техники бяха показани от специалистите - Мария Георгиева, Жечка Филипова и Светла Нешева, a работата с картон,различните цветове въздействаха върху естетическия свят на децата. Чрез изработването на предпочитани от тях животни от картон, малките творци показаха не само въображение, но и какво чувстват, обичат и желаят.Обещаха да поставят изработените животни, елхичките като допълнение на коледния детски кът.

Учениците от ресурсна група на ОУ "Христо Ботев" с. Бата община Поморие създадоха свое ателие "Заедно да преодолеем проблемите". Те изработиха коледни венци и рисунки. Ресурсният учител г-жа Валентина Димитрова сподели, че хората с увреждания не са сами в борбата за оцеляване. Те не са странни или особени, а искат това,което всеки иска- да бъдат приети в обществото.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).