Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Средновековният еврейски некропол край Карнобат става туристическа атракция
Автор: Екип Burgas24.bg 10:03 / 27.04.2015Коментари (0)1377
Средновековният еврейски некропол край Карнобат може да се превърне в една от най-популярните туристически атракции в региона. Инвестиционен интерес към него прояви организацията "Опазване и защита на еврейските гробища", финансирана от германското външно министерство. За свой партньор в България организацията избра Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" с председател Алберта Алкалай. "Алеф" е упълномощен от Шалом България да осъществи дейности по проучване, реновиране и строителство в некропола.

Уникалното еврейско гробище край Карнобат е сред най-значимите и най-големите средновековни некрополи на Балканския полуостров. Върху площ от около 50 дка са съхранени близо 1000 надгробни плочи от мрамор и камък, всяка от които носи своята "гравирана" история. Известно е, че тук се намират най-ранните сефаратски гробове на Балканския полуостров. Не всички са проучени, не са разчетени и всички епитафии по плочите, издълбани в камъните на поне пет езика - иврит, ладино, френски, немски и български. Повечето от плочите са изработени от мрамор, донесен от Малко Търново.

Най-ранно разчетеният гроб досега е датиран от 1598 г. На най-старите са гравирани фигури, които, според учените, дават указание за пола, образованието или занаята, упражняван от покойника приживе - мастилница и перо, игла, ножица, колан, пафти или цветя /за жени и момичета/.

Според археолога доц. Димчо Момчилов интересът към некропола се възражда спорадично на всеки 30 години. Тук идват учени, извършват разкопки и изследвания, разчитат по някой надпис и после всичко остава както преди. Последните изследвания са извършени от екип учени през 1991-1995 г.

Сега за първи път интересът към некропола е и инвестиционен. Международната организация "Опазване и защита на еврейските гробища" поема ангажимент да осигури финансиране по очертаване на неговите граници, изграждане на ограда с възможности за достъп, изработване и поставяне на указателни табели, както и последваща жива охрана на старината. Организацията вече е облагородила и поддържа над 30 еврейски гробища в Украйна, Полша, Чехия и други европейски страни. Некрополът край Карнобат е първият обект в България, който провокира вниманието й.

Бъдещите строителни дейности бяха обсъдени на среща между кмета на община Карнобат Георги Димитров, Филип Кармел - главен изпълнителен директор на организацията и представители на "Алеф".

"Истината е, че досега по различни причини не сме се грижили достатъчно за некропола. Община Карнобат има амбицията и потенциала да се превърне в туристическа дестинация. С инвестицията, която ни се предлага сега, ще можем да поставим началото и в бъдеще да изградим още едно притегателно за посетителите място. Затова общината ще направи всичко възможно за бързото придвижване на процедурите и започване на строителните дейности", подчерта кметът Георги Димитров.

Сега некрополът е доста занемарен, изоставен без охрана на разположение на грабителите. Със средствата, осигурени от "Опазване и защита на еврейските гробища", той ще бъде изолиран от окръжаващата го среда - кариера, къшли и ромска махала. Това ще осигури неговото съхранение и ще е предпоставка за бъдещи археологически проучвания.

"Надяваме се, че с тази инициатива ще помогнем на целия регион, като му създадем още една възможност за туристическа активност. Тук ще могат да се организират образователни посещения и поклоннически туризъм. Некрополът е изключително атрактивен. След облагородяване на средата около него и улесняване на достъпа той ще привлече посетители. Нашият проект ще има въздействие не само върху развитието на Карнобат, но и върху развитието на взаимоотношенията между хората. Той ще засили толерантността между различните етнически групи", каза Филипп Кармел.

Преди да стартират строителните дейности обаче е необходимо некрополът да бъде обявен за археологически паметник на културата, да се промени статута на земята - от публична общинска в публична държавна собственост, да се изработи подробен устройствен план и да се издаде строително разрешение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: