Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Страшно е! "Мъртвак", 5 бала вълнение и петима загинали!
Автор: Екип Burgas24.bg 21:00 / 18.07.2017Коментари (0)26101
© Burgas24.bg
Мъртво вълнение е сграбчило Бургаския залив от петък насам. Флагът на плажовете е червен и летовниците, които влизат във водата, не могат да поплуват надълбоко и на спокойствие. Силният вятър е вдигнал вълната и подводните течения са се активизирали, обясниха спасители. Страховити ями засмукват плувците, ако някой се осмели да влезе в такова време. В понеделник вълната стигна височина до 2 метра. 

"Днес е най-лошият ден. На плажа почти няма хора. Казват, че вълнението е 4 бала, но според мен е 5", заяви пред "Труд" шефът на спасителите на Северния плаж в Бургас Петър Русев. В събота и неделя броят на летовниците на ивицата също не бил голям заради "мъртвака". Глобени за неподчинение на спасителите обаче нямало, тъй като никой не бил допускан във водата. 2/4 от плажа са изчезнали, дори гларусите, разказаха други стражове на плажа. Морските си имат традиция. Вярват на следната "сигнализация": Когато гларусите се скупчват на пясъка, значи има мъртво вълнение, когато са върху вълните - значи мъртвото вълнение скоро ще спре. 

Вчера птиците явно показваха, че подводните течения и лошото време няма да свършат поне до края на деня. Глобени руски и родни туристи имаше преди десетина дни, когато пак излезе мъртво вълнение. Те влизали навътре в морето и показвали неприлични жестове на спасителите, които им указвали незабавно да се появят на брега. Наложило се спасителите да викат общинска полиция и да съставят актове. 200 лева е максималната глоба за хулиганите на плажа, т.е. за неподчинение. 

Миналата седмица смрази летовниците и с това, че само за три дни четирима души се удавиха. Чешка туристка се удави в Слънчев бряг, докато се опитвала да спаси 10-годишно момиченце виетнамче. Чужденката била на плажа с детето и сестричката му. Момиченцето изведнъж започнало да потъва, явно повлечено от подводна яма. Въпреки че нашенец, който по това време бил на ивицата, се опитал да помогне, той извадил само чехкинята - Олга К., но тя починала на брега. 

Трупът на виетнамчето бе изхвърлен от вълните. Трагедията бе огромна. Трите отишли на плаж, когато пясъкът е неохраняем - около 20 часа. Мъж пък бе изхвърлен удавен до моста на бургаския плаж. До момента самоличността му не е установена. Предполага се, че е клошар, защото бил облечен с два чифта панталони. 62-годишен руснак се удави в Равда. За този случай полицията води досъдебно производство. 

Ще се установява дали е употребил алкохол, преди да влезе в морето. Таксиметров шофьор бе открит удавен в пристанището на Несебър, въпреки че полицията работи по версия "самоубийство". Туристи разказали как ги возил в жълтата кола, но изведнъж край пристанището спрял, без да каже нищо напуснал автомобила и се отправил в посока морето. На другия ден сутринта други летовници се разхождали с лодка, когато ужасени се натъкнали на тялото сред вълните. 

Така петима удавени само за два или три дни стресираха туристите. Спасителите пък ги съветват да бъдат по-внимателни. Надеждите са, че от сряда лятото ще се върне. Рибарите също не могат да влизат в морето заради големите вълни. Тъкмо уловът на сафрид потръгна и лошото време ги спря.

Катамараните, пътуващи до остров "Света Анастасия" ту тръгват, ту прекратяват курсовете си заради силното вълнение. Отложен бе концертът на Рут Колева на острова, който ще се проведе този петък. Тази седмица спасителите по плажовете се готвят за огромно напрежение. Освен вълнението, на 20 юли честваме Илинден. Страшно поверие гласи, че на тази дата морето взема жертви. Затова на Илинден всички са особено внимателни. Суеверни туристи не ходят дори и по басейните...

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: