Строители искат още пари за магистрала "Тракия"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
08:43 / 23.11.2010
2233
Прословутите ниски цени за довършването на магистрала "Тракия", с които правителството на ГЕРБ се гордее, са на път да бъдат преразгледани. Пазарлъците вече започнаха - строителите на отсечката от Ямбол до Карнобат твърдят, че са изненадани от мочурища по трасето и вероятно ще се стигне до оскъпяване. Изпълнителният директор на "Сдружение Тракия IV" Иван Иванов обяви, че държавата трябва да поеме разходите за преодоляване на възникнали след започване на строителството препятствия. В случая ставало дума за участъци с черна глина, която е неподходяща основа за път, обясни инж. Иванов.

В интервю за "Труд" шефът на строителния консорциум, който трябва да направи 49 км от "Тракия" (Лот 4), твърди, че 20 км трябва да бъдат прокарани именно през глинеста почва. Сега изпълнителите очаквали указания до края на годината каква технология да използват за проблемните участъци. Според инж. Иванов оскъпяване ще има, а в договора дори имало текстове за конкретния случай. Те предвиждат възложителят да поеме разходи, възникнали при несъответствие на почвите с описаните в проекта. Според него геоложките проучвания на мястото са правени преди десетина години и е напълно нормално да не са съвършени. "Ние не взимаме решение, просто искаме пътната агенция да каже каква технология да приложим", заяви Иванов.

От пътната агенция обаче вчера обявиха, че не са получавали от строителя искания за препроектиране и промени в проекта. Още при отварянето на офертите за Лот 4 министър Плевнелиев обяви, че този участък е сложен, а и в проектната документация се говори за трудности със заблатени райони, торфени полета и т.н. Проектант на този участък е сдружение между "Виа план" и "Илия Бурда" ЕООД, с които в. "Сега" не успя да се свърже. Според пътни експерти проблемът, за който говори Иван Иванов, ще доведе до оскъпяване с около 4 млн. лв. на този участък, стига да става въпрос наистина за премахване на глинести почви. "Сдружение Тракия IV" спечели търга за изграждането на тази отсечка с оферта от 174 млн. лв. без ДДС.

При подписването на този договор и на контрактите за останалите два участъка регионалният министър Росен Плевнелиев, а впоследствие и премиерът Бойко Борисов непрекъснато повтаряха, че е сложен край на практиката да се подписват договори за ниски суми, а впоследствие те да се увеличават.

Източник: в. "Сега"


Виж коментарите (3)

Още по темата (490):
26.04.2024 Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока Бургас
06.04.2024 АПИ обясни защо не трябва да шофираме в аварийната лента
17.02.2024 Ограничават движението при 349-и км в платното за Бургас на АМ "Тракия"
19.09.2023 Министър Цеков: Магистрала "Хемус" се строи от 50 години, трябва още една лента на АМ "Тракия"
05.07.2023 90 км/ч не е подходяща скорост за магистрала, след изпреварване се прибирайте в дясна лента
28.06.2023 Драматична ситуация с шофьорка и детето й на АМ "Тракия", добре че там са били двама полицаи!
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).