Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съюзът на собствениците - Слънчев бряг: Курортът трябва да има собствено управление и правила
Автор: Екип Burgas24.bg 15:44 / 14.01.2015Коментари (0)1232
© Burgas24.bg
Становище на Съюза на собствениците - Слънчев бряг относно промяна статута на националните курорти. Становището е изпратено до министъра на туризма Николина Ангелкова.

АНАЛИЗ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРОМЯНА НА СТАТУТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ КУРОРТИ:
1. Курортите ни в различен период от време са променяли своя статут - от курорти с национално значение през курорти с международно значение до селища с национално значение през 2005г., а основната цел на всички тези реформи е била да се създадат правила в комплексите и средствата от таксите да послужат за обновяване и развитие на туризма в тях.
2. Т. н. селища с национално значение са населени места, които би трябвало да задоволяват национални и международни потребности в туризма за почивка, отдих, спорт, развлечения и да отговарят на определени стандарти.
3. От тук произлиза абсолютната наложителност законово да се дефинират и регламентират правилата за управление на националните курорти и тяхната експлоатация, които включват редица дейности - организация на обществен ред и сигурност, транспортна схема, търговски и рекламни дейности, поддръжка на инфраструктурата, озеленяване и осветление, сметосъбиране и сметоизвозване и т.н.
4. В националните курорти има различни видове собственост / държавна, общинска и частна /. От тук произтичат и основните проблеми в тях. Местните данъци и такси, които се събират от физическите и юридически лица и се внасят в общините, не се връщат под формата на реинвестиции, което поставя курортите в абсолютна неравнопоставеност спрямо останалите населени места в общините и в невъзможност да се поддържа една добре изглеждаща инфраструктура. Освен това, основните приоритети и дейности на една община и на един национален курорт са коренно различни. Дейностите в общините са предимно със социално насочен характер, докато дейностите в националните курорти са насочени към туристите в тях, което изисква отлично поддържана инфраструктура, високо ниво на обслужване, постоянна реклама и др. Нещо повече, ясно е, че националните курорти, където е концентриран огромен финансов капитал, нямат никаква възможност да участват в определянето на политиките на общините, тъй като в тях няма гласоподаватели и са извън изборния процес като цяло. По този начин се къса връзката между общината и националния курорт.
5. Конкретно за к.к. Слънчев бряг: Курортът е основен донор на община Несебър, а пътищата и алеите са в най-ужасното състояние в цялата община, на места има определени участъци, които пропадат, почти няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налице са проблеми с осветлението, всеки сезон е съпътстван от проблеми с осигуряването на обществения ред и сигурността, с шума от откритите заведения, а временните търговски обекти - т.н. сергии - принизяват имиджа на курорта и качеството на цялостния туристически продукт.

Ето защо ние считаме, че всички тези описани по-горе накратко аргументи и дълго наблюдавани във времето резултати от тях, ни дават достатъчно основание да предложим и настояваме пред законодателната и изпълнителна власт на Република България националните курорти / в частност к.к. Слънчев бряг / да бъдат обособени като самостоятелни административни единици със собствено управление и правила.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СТАТУТА И УПРАВЛЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ КУРОРТИ:
1. Националните курорти да останат в рамките на съответните общини, но със собствен самостоятелен бюджет, формиран от не по-малко от 80% от всички данъци, придобити от курорта.
2. Националният курорт да се управлява от Съвет на собствениците, който да администрира процесите в комплексите със следната структура, формирана на база тежестта на заинтересованост на отделните собственици и относителния дял на направените инвестиции в курорта:
• Собственик на инфраструктурата - 1 представител
• Собственици на хотели - 5 представители
• Собственици на ресторанти - 1 представител
• Собственици на атракциони - 1 представител
• Представител на Общината, на чиято територия е курорта, ако същата не е собственик на инфраструктурата - 1
• Представител на Държавата, ако тя не е собственик на инфраструктурата - 1.
3. Съветът на собствениците да осъществява административното и финансово управление на курортите при следните условия:
• Структуриране на бюджета, разпределение на финансовите средства по дейности, контрол при изпълнението му, съставяне на наредби и т.н.


КОНКРЕТНО ЗА К.К. СЛЪНЧЕВ БРЯГ
1. Единно управление на целия комплекс - премахване на сега съществуващите зони изток и запад.
2. Осъществяване на инфраструктурни проекти по реновиране и поддържане на инфраструктурата - пътища и алеи.
3. Решаване на проблемите на инфраструктурата в региона -изграждане на четирилентов път от Летище Бургас до к.к. Слънчев бряг.
4. Решаване на проблемите с отводнителната система и канализацията на територията на комплекса.
5. Въпросите по сметосъбирането и сметоизвозването.
6. Осветление и озеленяване.
7. Изработване, въвеждане и ежегодно актуализиране на адекватна транспортна схема през летния сезон - правила за регулиране, паркиране и работеща синя зона.
8. Решаване на проблемите на обществения ред и сигурност -увеличаване на числения състав на РПУ Несебър и създаване на звено туристическа полиция.
9. Иницииране на промени в ЗУТ за премахване на всички временни обекти на територията на комплекса, да се формулира точно понятието поставяем обект, да се въведе изискването конструкциите да се подчиняват на монолитното строителство с елементи на градската инфраструктура, да се премахне понятието "тротоарно право".
10. Да се инициират законодателни промени за решаване на проблема с шума от откритите заведения, да се увеличат възможностите за контрол, ограничаване и санкции.
11. Решаване на въпроса с адресната регистрация на постоянно живущите на територията на комплекса.
12. Да се предприемат конкретни стъпки и дейности с Министерството на образованието по отношение на квалификацията на кадрите в туризма, програмите и броя на обучаващите се да бъдат тясно съгласувани с нуждите на бизнеса.
13. Реклама и рекламни дейности, тясно свързани със спецификата на туристическия продукт в комплекса.
14. Съвместни дейности с Министерството на външните работи по отношение на изграждане на гъвкава и адекватна визова политика.
15. Съвместни дейности с Министерството на културата, където да се внасят таксите по Закона за авторското право и сродните му права и то да разпределя събраните такси на дружествата за управление на правата.


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА,
Като изразяваме още веднъж задоволството си от факта, че най - накрая държавата се съобрази с дългогодишните ни настоявания секторът да има свое самостоятелно Министерство, вярваме, че във Ваше лице ще срещнем дълбоко и креативно разбиране на проблемите в отрасъла и заедно ще изградим основата на неговия просперитет.
Оставаме с уважение и изцяло на разположение за всякакви инициативи от Ваша страна.


УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
НА "СЪЮЗ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ"
СЛЪНЧЕВ БРЯГ
ЕЛЕНА ИВАНОВА - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: