Търсят кандидат за подновяване на железопътни участъци по линията Пловдив-Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
14:55 / 11.11.2009
959
В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) бе обявено началото на открита тръжна процедура за избор на изпълнител по проект "Рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на ж.п. линията Пловдив-Бургас". Бюджетът на проекта възлиза на 187.365 млн. евро, като 55% от тях са предоставени безвъзмездно от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а останалите 45% са от националния бюджет.

Министърът на транспорта Александър Цветков каза, че дължината на отсечката надвишава 260 км, а прогнозната стойност е 366 млн. лв. Той допълни, че до края на тази година ще започне тръжната процедура за лотове от отсечката София – Пловдив. По думите на министъра, след завършването им ще имаме една ж.п. линия с европейски параметри, с висока скорост на пътуване и на практика това ще бъде началото на железопътна магистрала "Тракия". Министърът увери, че при избора на критерия за фирмите, които могат да кандидатстват за изпълнението на обществената поръчка, са съставени максимално балансирани изисквания, които да изключат евентуална дискриминация. За изпълнение и на трите обявени лота могат да кандидатстват както български, така и чуждестранни фирми.

Проектът е от първостепенно значение за България, като отсечката е част от Общоевропейски транспортен коридор 8. След приключването на тръжната процедура се предвижда проектът да се реализира в рамките на 3 години. След осъществяването му ще се постигнат скорости железопътния транспорт от порядъка на 130-160 км/ч, което ще намали времето за пътуване по направлението Пловдив – Бургас с час и 10 минути.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (5)
Още новини от Регионални новини:
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?
Кола се заби в дърво в Айтос, шофьорката попадна в болница
Строи ли се в Бургаско?
Борят се за живота на мотоциклетист, катастрофирал в Руенско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).