Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Училищата в Несебър отбелязаха Световния ден за борба с ХИВ
Автор: Иван Сотиров 15:47 / 03.12.2019Коментари (0)1274
©
По традиция училищата на територията на Община Несебър отбелязват Световния ден за борба с ХИВ - СПИН.

По повод 1 декември двете най-големи училища в община Несебър, СУ "Любен Каравелов“ и ПГТ "Иван Вазов“, организираха информационна кампания, чиято цел бе да запознае учениците с начините за предаване на болестта, нейното развитие и последствия върху човешкия живот и цялото общество.

Учениците от ПГТ,,Иван Вазов“ Слънчев бряг и тази година поставиха на своите съученици червена лентичка, символ на кампанията, изразяваща солидарност към хората, живеещи с ХИВ. На разположение на учащите се бяха предоставени брошури и материали с полезна информация относно рисковото поведение и превенцията на болестта. Учениците изготвиха презентации и табла по темата.

За поредна година и ученици, учители и служители в СУ "Любен Каравелов" Несебър отбелязаха Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година той бе под надслов "Промените се правят от общностите“.

Със съдействието на ученическите съвети, БМЧК и доброволци от Фондация " Международна награда на херцога на Единбург – България“ бяха набелязани прояви в рамките на мащабна информационна кампания сред учениците от Vдо XIIклас. Тя включваше оформянето на агитационни табла в класните стаи и фоайетата, провеждане на беседи и дискусии, раздаване на брошури, поставяне на червени панделки на реверите с посланието "Бъди съпричастен".

Ученици от гимназиален етап на обучение представиха презентация пред по-малките ученици. От нея те разбраха, че ХИВ е вирус, който атакува имунната /защитна/ система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции, че в превод от английски /HIV/ ХИВ означава "вирус на човешката имунна недостатъчност", че СПИН се причинява от ХИВ. Запознаха се сосновните пътища за предаване на инфекцията и начините за предпазване от нея, както и с необходимостта да се направи  тест за ХИВ, който обикновено установява с 99.9 % сигурност случаите на инфектиране. Научиха за съществуващите на този етап начини за лечение на СПИН и за необходимостта от подкрепа към хората, живеещи със заболяването.

По данни на световната здравна организация, 1,2 милиона души живеят с вируса в Европа, а ¼ от тях не са наясно с ХИВ статуса си. България е една от страните с ниско разпространение на вируса. Към този момент 1700 души са инфектирани. Почти всички получават съвременна антиретровирусна терапия, след приемането на която те не са опасни за останалите. Въпреки възможността за безплатно лечение и потискане на ХИВ- вируса, 15% от диагностицираните не стигат до отделенията. Все още е проблем стигмата сред лекари и отказът на някои от тях да лекуват ХИВ позитивните.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: