Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Несебър откриха туристическия маршрут "Духовен път"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 15.05.2014Коментари (0)1037
Вчера, кметът на община Несебър - Николай Димитров, официално откри културно-туристическите атракции по проект "Вяра в Несебър", финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013г. В рамките на договора за безвъзмездна помощ бяха реставрирани и социализирани две църкви: "Св. Параскева" и "Св. Йоан Кръстител" и околното им пространство, както и околното пространство на църква "Св.Спас". Изградено е 320-метрово трасе от предвидения "Духовен път", а той започва от църква "Св. Йоан Кръстител" до църкви "Св. Параскева" и "Св.Архангели Михаил и Гавраил".

Официални гости на събитието бяха Павел Маринов - Областен управител на Област Бургас, доц. Стефан Белишки - председател на управителния съвет на ИКОМОС, общественици ,граждани представители на туристическия бизнес на територията на община Несебър и местни туроператори.

Празничната програма започна с презентация на проекта в църквата "Св. Параскева", след това всички присъстващи изминаха заедно 320-метровото трасе на културно-туристическия маршрут "Духовен път" и завърши в църквата "Св. Йоан Кръстител". Тук се проведе концерт на солисти от Бургаската опера и квартет "Вива", като всички лично се убедиха в отличната акустика на древния храм. За финал, беше организиран коктейл, на който всеки желаещ можеше да обмени контакти и информация с представителите на проекта.

Реализацията на проект "Вяра в Несебър", поставя нов акцент при формирането на туристически продукт извън активния сезон, като превръща Несебър в притегателно място за културен и поклоннически туризъм. Старите църкви са бисерите на средновековната ни черноморска архитектура, нямащи аналог в България. Разрушавани, съграждани отново, потъвали в забвение. Днес те възраждат именитата си слава, благодарение на този проект, който цели запазване и повишаване на привлекателността на паметниците на културата (основно в "Старинен Несебър") и включва изработване на нова система за визуална информация, ремонтно-реставрационни работи, благоустрояване на околни пространства и подходи. Така Несебър започва да вгражда културния и поклонническия туризъм в традиционно развивания в региона ваканционен туризъм, а с изграждането на туристическия маршрут "Духовен път", Общината затвърждава репутацията си на място за целогодишен туризъм, като основно място може да поставим лятната културна програма с връхната си точка 15 август -празника на град Несебър.

Проектът "Вяра в Несебър" възвръща някогашния славен блясък на древните несебърски храмове, като отново отваря портите им за любопитния поглед на изкушените от старините и историята хора. Затова и днес по старите калдъръми е пълно с хора. Затова и днес из тесните криволици изникват величествени храмове, украсени с червен и бял камък, които гордо пазят славата на Стария Несебър вече повече от три хиляди години.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: