Вампирът отстъпи пред църквата "Света Богородица" като любимо място за туристите в Созопол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:50 / 20.09.2013
3718
Созополският вампир продължава да вълнува въображението на хората и да привлича туристи в Созопол. Въпреки увеличаването на колекцията български вампири с още два- вампира от Перперикон и вампира от Несебър, созополският кръвопиец продължава да бъде начело на всички класации. Това лято той влезе в топ 10 на забележителностите от алтернативния туризъм, като зае подобаващо четвърто място, изпреварвайки не само румънския си роднина Дракула, но и мнозина именити събратя. Неговата слава започна още миналата година, когато оглави класациите на National Geographic в две категории. Откритието в археологически комплекс " Св. Николай Чудотворец" в център на Созопол бе в първата петица за най-популярни новини за месец юли 2012 г. на световния видеоканал. Тайнственият скелет бе класиран от National Geographic на десето място за най-популярна новинарска снимка за цялата година. National Geographic засне и излъчи филм за сензационната археологическа находка.

Сензационният скелет, който се сдоби и с възстановено лице е и най- посещаваната находка в Археологическия музей в Созопол. Близо четири пъти са се увеличили посетителите на музея това лято. По посещаемост музейните служители го сравняват с експозицията от подаръците на бившия лидер на Българската комунистическа партия и държавен глава на социалистическа България Тодор Живков. Освен вампира, туристите разглеждат с интерес и най-богатата сбирка на амфори и керамика, с която созополският музей изпреварва останалите на Балканите.

В края на лятото, обаче стана ясно, че най-много туристи в Созопол са посетили църквата "Света Богородица". Малката църквица, която е строена по-ниска от турчин яхнал кон, се оказва изключително привлекателна за многобройните гости на курортния град. Всички маршрути на туристите, били те организирани или индивидуални започват от църквата "Св.св. Кирил и Методий", където през лятото се намират мощите на Св. Йоан Кръстител и завършват в църквата "Св. Богородица", която е под егидата на ЮНЕСКО. Старинният иконостас с елегантна дърворезба от Дебърската школа и изящните икони в почти подземната църква са посетени от много повече туристи, отколкото созополския вампир. Китният двор на "Св. Богородица" съхранява средновековната атмосфера на българските храмове и е най- предпочитано място за снимки от туристите. Само след няколко дни там ще бъде монтирана нова чешма с мраморно корито, която ще допълва старинния интериор.

Четвърта позиция за най- посещаван археологически обект след мощите на Св. Йоан Кръстител е археологически комплекс " Св. Николай Чудотворец" в център на Созопол. Няма турист, който да не си е направил снимка пред уникалните разкопки, но пожелалите да чуят беседата на музейните служители са сравнително малко.

От догодина в класацията за най-посещавани археологически обекти и културно-исторически места ще бъде включена и крепостта Акра в Черноморец. Тя ще бъде част от специален маршрут, който ще включва и новостроящия се музей в града. В експозиционните зали на новия музей ще бъдат изложени всички артефакти, открити по време на подводните и наземни разкопки на полуостров Акин. В специална зала ще се прожектират филми и ще се представят исторически беседи.


Виж коментарите (0)

Още по темата (22):
16.12.2013 Созопол и Сигишоара правят "пътека на вампиризма"
09.12.2013 Созопол ще се побратимява с града на Дракула по "вампирска линия"
27.11.2013 Родните вампири се прочуха на 5 континента
01.11.2013 От чужбина: Вампири помагат на българския туризъм
03.09.2013 Изровиха близнак на вампира от Созопол
15.07.2013 Ромънът "Капка кръв за вампира" ще бъде представен в Созопол
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).