Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вдигат вилно селище до резиденция "Перла"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:47 / 07.08.2011Коментари (2)9859
©
Вилно селище ще се строи в местността Ченгер над резиденция Перла, която е част от защитена зона комплекс "Ропотамо" по "Натура". Кметът на община Приморско Лиляна Димова подписа преди дни чаканата седем години заповед за придобиване на собственост в местността Ченгер. Приетият план предвижда изграждане на вилно селище с нисък коефициент на плътност и височина, обясни Димова. Условието да започнат строителните дейности е задължително да се премине през необходимата за това оценка за съвместимост по наредбата. Цялата защитена зона комплекс "Ропотамо" възлиза на 38 577 485 декара, от тях 28 250 291 декара са възстановените земеделски земи. Около 30 000 декара попадат в местността Ченгер, като почти цялата територия там е от частни земеделски земи и всички наследници искат да променят предназначението на земята си, за да строят или да я продават. От заповедта към този момент ще се възползват общо 77 наследници на терени, които стават реални собственици, съобщиха от общината. Общият устройствен план на община Приморско бе приет през 2006 г., а ПУП-а на местността Ченгер - две години след това. Там е предвидено да бъде изградена нова курортна зона.

В местността Ченгер парцели се предлагат само на вторичен пазар - закупени за продажба с цел печалба, защото мястото има голямо бъдеще, коментират от агенции за недвижими имоти. Терените притежават огромен потенциал заради своята изключителна локация - все още девствена природа, съхранена и от присъствието в тази част на Черноморието на бившата правителствена резиденция Перла, действаща след това като туристически комплекс за елитен туризъм с ловно стопанство. Районът е прекрасен, на края на Странджа планина, който завършва с вдадения в морето Маслен нос. Със сигурност това е едно от най-красивите места по Българското Черноморие с прекрасни скрити и дълбоки заливи. До плажа вече има построени по-малки ваканционни сгради с по 10-12 апартамента. В тази част е и най-големият обект - селищно образувание, така наречената Малка перла "Голден санд" (Златен пясък), разположено на площ от 30 хил. кв.м. северно от бившата резиденция Перла. В залива Мириус е предвидено изграждането на яхтено пристанище. В крайната северна част е зоната на резервата "Ропотамо", който със своите природни забележителности - лонгозни гори, скалата "Лъвската глава", водните лилии, е истинско богатство и привлекателен център.

Сред евентуалните кандидати, на които е била предлагана бившата резиденция на Тато, се спряга името на премиера на Италия Силвио Берлускони. Мълвата говори, че пръв пожелал да купи Перла близкият на Тодор Живков британски медиен магнат Робърт Максуел. Малко след 1991 г., когато западният бизнесмен с най-добрите връзки в комунистическия блок се спомина при съмнителен инцидент на своята яхта, черноморската "перла" бе поверена на държавната фирма "Интертравълсървиз". Цените в нея бяха по силите само на богати бизнесмени, повече руски, като през 90-те години на миналия век президентският апартамент - мезонет на два етажа, със собствена сауна и просторен басейн с размери 30 на 15 метра, се предлагаше за 400 долара на нощувка. Останалата база се състои от около 25 стаи, които някога са били за помощния персонал на държавния глава. През 1998 г. Агенцията за приватизация откри процедура за продажба и през 2001 г. бившият президент на "Мултигруп" Илия Павлов брои за Перла малко над 14,5 млн. лева, но можа да й се радва само една година. Оттогава наследниците правят опити имотът в едно от най-красивите места по Българското Черноморие да бъде продаден, като най-апетитен е прилежащият терен от 105 декара, който обаче е в защитена зона резерват. Не се изключва възможността имотът да стане собственост на някоя банка, ако е натрупал дългове.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на k0ce
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: