Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Високотехнологичен завод за биотор ще градят край Карнобат, РИОСВ-Бургас го одобри
Автор: Екип Burgas24.bg 14:39 / 28.10.2016Коментари (0)1182
©
Модерен високотехнологичен завод за производството на биотор /компост/ ще бъде изграден край Карнобат. Компостирането е естествен процес, който превръща биологичните отпадъци в ценен хумусоподобен материал - високоефективен и екосъобразен биотор. Бъдещото предприятие ще подкрепи и развие добрите практики на компостиране в България като реално решение за намаляване на негативното човешко въздействие върху природата и ще даде алтернативен начин за устойчиво развитие.

Инвеститорът "Агропшанс комерс" ЕООД ще вложи в проекта 10 млн. лв., ще осигури нови 40 работни места, а характерът на производството ще помогне за отстраняване на натрупваните с години замърсявания върху околната среда край Карнобат. Производството на компост в района ще даде възможност на местните стопани лесно да преминат от конвенционално към биологично земеделие, в чийто предимства вече никой не се съмнява. 

"Ние не сме безразлични към опазването на околната среда и работим за една по-чиста България", заявиха от компанията. Бъдещото строителство е все още на етап идеен проект. РИОСВ Бургас се е запознала с проекта и вече е издала разрешение за реализацията му.

Идейният проект на бъдещия завод бе представен пред общинските съветници и общинската администрация в Карнобат от проектантите Илия Райнов и арх. Христо Печинов от "Грууп интернешънъл" ООД, консултанта по околната среда от АТМ "Консултинг Парнърс" ООД Маноела Георгиева и от Евлоги Марков от Института по почвознание "М.Пушкаров". 

Аргументирано и убедително експертите отговориха на въпросите на общинските съветници и кмета на Карнобат Георги Димитров, отнасящи се най-вече до опазването на града от неприятни миризми.

Производството няма да влияе отрицателно върху нито един от компонентите на околната среда, е категоричното заключение на специалистите. Точно обратното - ще се отстрани неприятната миризма, която е следствие от развитието на животновъдството през последните години и работещите в Карнобат кравеферми. Новият завод ще събира биологичните отпадъци и ще ги преработва, като по този начин да се допуска разпространението на миризми и трайни замърсявания. Подобна практика е широко внедрявана във водещи европейски държави, като Швейцария, които са превърнали екологичното производство в национална политика.

Изграждането на предприятието ще бъде изцяло съобразено с българското законодателство и с действащите нормативни актове относно опазването на околната среда. Инсталацията за компостиране ще бъде построена в промишлена зона "Север" в двора на бившето ДСЗ. В специално изградени закрити пространства с най-съвременните технологии тук ще се произвежда биологична тор, която ще се получава от 55% слама, 5% дървесен чипс и до 40% птича тор. Капацитетът на производството е 40 т компост дневно, като съотношението на съставките в него зависят от предназначението му. Цялото производство - от извозването на суровината до товаренето и извозването на готовия продукт ще протича на закрито. Процесът е абсолютно автоматизиран, директна човешка намеса няма да има.

Новото производство ще бъде екологично чисто, ще има позитивно въздействие върху околната среда и здравето на хората. Нещо повече - според консултантите комопстирането е единственият начин да се преодолеят и старите екологични замърсявания в града.

Проектът предвижда суровините да се извозват до завода със специални покрити камиони тип "лодка" и веднага да влизат в разтоварището зад бързи ролетни щори и парово мъглуване, които не позволяват разпространението на никакви миризми, обясняват проектантите. По покрити гумено-транспортни ленти суровините ще се придвижват до бункерите. Процесът на компостиране е аеробен. Той изисква изсмукване на въздух отвън навътре. Изпускане на въздух от цеховете в околното пространство няма да има, което гарантира чистотата на атмосферата и отсъствието на всякакви миризми.

В момента повърхностните и подземните водни обекти в района на промишлена зона "Север" са силно пострадали от селскостопанските дейности, извършвани преди години в бившето ДЗС. С изграждането на новия завод и пречиствателните станции към него антропогенното им замърсяване ще бъде изцяло предотвратено, е заключението на експертите.

Специални измервателни уреди ще правят автоматични замервания на въздуха и водите в района, а РИОСВ Бургас ще осъществява периодичен контрол, както изисква българското законодателство.

В завода ще се произвежда компост за всички видове житни култури, за торене на плодни дръвчета и фиданки, за цветя и други видове, подходящи за специфични култури. 

Ползването на компост в земеделието ще доведе до подем на бранша и гарантира множество предимства, защото подобрява почвените характеристики. В България, за разлика от развитите страни в ЕС и САЩ, подобно производство още няма и земеделците са принудени да разчитат на вносен компост. 

Заводът в Карнобат ще работи с най-модерната американска технология за бързо компостиране, при което времето, нужно за превръщането на отпадъците в компост, ще е само за 3 денонощия при пълно оползотворяване на 100% от подадената суровина. В ЕС единственият подобен завод е в Манчестър, Англия. Той е разположен в населена жилищна зона, което е доказателство за напълно безвредния метод на производствен процес. Ако проектът на "Агрошанс Комерс" се реализира, Карнобат ще е вторият европейски град с внедрено високотехнологично производство, а районът около него ще има една от най-добрите почви в страната. Значението на социалния фактор също е особено важно, защото заедно със съпътстващите дейности модерното предприятие ще създаде поминък на стотици семейства в региона и ще задържи специалисти и млади хора от вътрешна и външна емиграция.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: