Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте как Несебър зрелищно отбеляза своя празник
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 18.08.2014Коментари (0)798
И тази година празника на град Несебър беше отбелязан по зрелищен начин, който дълго ще се помни. В дните 14, 15, 16 август хилядолетният град поднесе на гражданите и хилядите си гости много изненади, музика, танци и невероятни изпълнения. Всичко това се осъществи с общите усилия на кмета на община Несебър, както и на общинска администрация Несебър.

Още в навечерието на светлия празник бе проведена Вечерна литургия /бдение/ в храм "Св. Успение Богородично" и Тържествено литийно шествие. След това община Несебър, зарадва своите граждани с фолклорен спектакъл на Ансамбъл Пирин, с ръководител известния несебърски музикант Данислав Кехайов. Вече по традиция на този концерт се отдаде значимата благодарност и признание на хората, допринесли за добруването и просперитета на Несебър. Тази година бяха представени петима несебърски будители, творци на изкуството - Максим Момчилов /журналист и местен хроникьор/, Андиопа Цветкова /учител по изобразително изкуство, ръководител на детска фолклорна група "Незабравка"/, сенсей Христо Терзиев /треньор на несебърския клуб по бойни изкуства "Бушидо"/, Добрина Бахова / балерина, ръководител на балетна школа в Несебър/, Панайот Катрафилов /музикант, ръководител на група за градски песни "Блян"/.

През големия ден /15.08.2014г./, програмата започна с Тържествена света литургия в храм "Св. Успение Богородично", в двора на който беше запретнал ръкави небезизвестният - Ути Бъчваров, който приготвяше празничен курбан и се снимаше с всички желаещи, а малко по-късно бе даден и старта на Плувен маратон "Несебър 2014". Към 11:00ч. пред крепостните стени на Стария град, беше вдигнат националният флаг от представителна част от военноморския флот - матроси от Военноморска база Атия, в който взеха участие кметът на община Несебър - Николай Димитров и председателят на общински съвет Несебър - Благой Филипов. Тук последваха приветствия като пръв започна г-н Филипов, който честити празника на всички - граждани на Несебър, туристи и гости, както и на именниците с пожелание да са живи и здрави. Г-н Димитров също приветства присъстващите и каза, че: "Удоволствие е да сме заедно и тази година, а празника ще бъде посветен на хумора, сатирата и изкуствата, като за целта е подготвена богата културна програма и нека всички да са все така весели и красиви. Честит празник".

Малко по-късно действията се пренесоха на Амфитеатъра, където беше награждаването на участниците от плувния маратон. В 12:00 часа беше открита и сградата на Старото кметство. Това е една сграда, реставрирана изцяло, която е строена през 1929 г. и първо е служела като почивна станция на Светия синод, след което е била кметство на град Несебър. Лентата на новооткритата постройка прерязаха кметът на Несебър, председателя на общински съвет и дългогодишният кмет на Несебър - Васил Киров. Председателят на общински съвет Несебър - Благой Филипов каза, че това е една модерна сграда и се радва, че тя отново ще отвори врати. Г-н Киров пък изказа ласкави думи за доброто управление на общински съвет, както и за доброто управление на сегашния кмет Николай Димитров, които работят здраво и откриват все нови и нови неща. Той завърши като пожела - "На добър път". След него г-н Димитров изказа своите благодарности към всички взели участие в построяването на кметството, което изглежда по същия начин както преди. Градоначалника благодари и на Дружеството на Несебърските художници. Той допълни, че усилията са общи - на общински съвет и общинска администрация Несебър. Г-н Димитров каза още, че и тази година много доброволци участват в Празника на града, особено несебърските деца, като предаде своята признателност и на тях. Докато желаещите разглеждаха сградата, за всеобщото настроение се погрижиха от струнен квартет "Viva", с невероятните си изпълнения.

През деня на 15-ти в артработилниците всеки можеше да изработи свой красив аксесоар и да сподели карнавалното настроение на празника с несебърлии, като се състояха забавни игри и се изработваха екосувенири, които показват, че община Несебър обръща внимание и на околната среда.

В програмата на празника се включиха и от Цирк Балкански, които поднесоха две представления и зарадваха малки и големи с изумителните си номера. Към 20:30ч. пък забиха групата "Baildsa" и вдигнаха настроението на събралото се множество с репертоара си. Малко по-късно в препълнения Амфитеатър, представители на Бургаската опера и балет, представиха Гала балета - "Пристрастия".

След това всички се събраха на сцената пред крепостните стени, за да се насладят на невероятните изпълнения на групата "БТР". С приключването на концерта, пред хилядите хора, на сцената излезе кметът на община Несебър Николай Димитров. Той каза: "Тази година решихме празника да бъде посветен на хората на изкуството, на красотата и на музите на този прекрасен град". В кулминация на събитието се превърна 3D спектакълът - "Сън в лятна нощ", който потопи Несебър в огън, като разпали въображението и духа на зрителите. Шоуто включваше много светлина, музика и невероятна заря с разнообразни цветове, уникална хореография и съчетания. Всичко това се предаваше на живо в Интернет.

16 август бе последния ден от празничната програма, като беше прожектирана "Приказка за Несебър"- светлинен 3D спектакъл, с който се даде край на събитията.

И така - на своя празник, Несебър почете творческото начало у човека, музиката, изкуствата и красотата на града, като отправи предизвикателство пред таланта на всеки един включил се в събитието. Празникът, също така, се е превърнал в един културен и туристически продукт привличащ все повече и повече туристи и гости на град Несебър, който можем да определим като перлата в короната на българското самочувствие, а спектакълът поднесен през този ден, ще остане един прекрасен спомен за гостите и жителите на града.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: