Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вселенският патриарх дарява мощи на Свети Андрей в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 11:05 / 07.10.2009Коментари (0)860
©
Божидар Димитров, Вселенският патриарх Вартоломей и Йордан Динев във Вселенската патриаршия при получаването на Светите мощи на Свети Власий през май т.г.
Вселенският патриарх Вартоломей ще изпрати в Несебър Свети мощи на първоапостол Свети Андрей Първозвани. В същото време вселенската патриаршия в Истанбул ще получи частица от мощите на константинополския партриарх Дионисий Първи. Сега те се съхраняват в Рилския манастир - там са пренесени от манастир край Драма, където през 1492 г. е починал Дионисий Първи.

Размяната ще стане на 12 октомври 2009 г., на специална церемония във Вселенската патриаршия, съобщи министърът на вероизповеданията Божидар Димитров. Лично той и игуменът на Рилския манастир, епископ Евлогий пренасят Светите мощи на Дионисий. В официалната делегация от България са включени и предприемачите Динко и Йордан Диневи. Те започват възстановяването на средновековния манастир „Свети Андрей Първозвани" край Свети Влас, като за целта са им необходими мощи на светеца, чието име ще носи православната обител.

Това е второто официално посещение на Божидар Димитров и братя Диневи във Вселенската патриаршия. През май т.г. Вартоломей им дари частица от мощите на Свети Власий за построената от тях нова църква в гр. Свети Влас. Сега, преди строителството на новия манастир, предприемачите, заедно с министър Божидар Димитров, се обърнаха към Вселенския патриарх с молба да издири частица от мощите на Свети Андрей и той отговори положително на молбата им. Като жест към Вартоломей, проф. Димитров ще занесе частица от мощите на Свети Дионисий.

"Братя Диневи ще построят по Черноморието първия манастир, кръстен на Свети Андрей Първозвани, който има съществено значение за разпространението на християнството по българските земи», съобщи Божидар Димитров. В района около Несебър Свети Андрей Първозвани е установил една от първите християнски общини в България при апост

©
Божидар Димитров показва на Йордан Динев мястото, където те ще възстановят средновековния манастир „Свети Андрей Първозвани”.
олическата си обиколка покрай бреговете на Черно море през 55 година сред новата ера, уточни още той. Свети Андрей се нарича Първозвани, понеже първи от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. След възнесението на Господа той първо предприел обиколка по бреговете на Черно море - в това число и по българската му част, където учредил едни от първите християнски общности. "През Средновековието в памет на Свети Андрей край днешния Свети Влас е била издигната голяма средновековна църква, която е била част от манастир. По-късно църквата е била разрушена, запазен е малък параклис с аязмо, където местното население от незапомнени времена се събира да празнува", допълва Божидар Димитров

На церемонията по размяната на Светите мощи във Вселенската патриаршия ще присъстват и настоятелите на българската църковна общност в Истанбул Димитър Атанасов и Васил Лязе.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: