Започна археологическото лято за Центъра по подводна археология - Созопол

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:15 / 11.06.2021
1839
Динамично археологическо лято за Центъра по подводна археология в Созопол. То вече е започнало с проучвателна експедиция във водите на Несебър. Под тинята о се открива морското дъно, покрито с камъни и керамични фрагменти, които са основно антични и средновековни. Те са шлифовани от вълновата дейност, което показва, че тук не е функционирало пристанище, разказа директорът на Центъра по подводна археология д-р Найден Прахов.

"Вероятно пристанищата на Несебър са били основно от южната страна, а тук е била акваторията на брега и като при всеки голям античен център морското дъно е било осеяно с керамика. Не сме открили до сега структури, архитектурни съоръжения, такива които сме откривали от южната, от югоизточната страна на града. В близост има крепостни стени, вълнолом, но проучванията ни за сега показват, че котвите които ще поставят за плаващите понтони на това пристанище няма да засегнат археологически обекти, каза пред БНР Прахов.

Водолазите  от Център ще работят през това лято в Бургаски залив, при полуостров Форос. Ще бъде направен сондаж при нос Чироза, където миналата година беше намерена голяма находка на стъклени съдове. Ще се търсят останките на потънали кораб, който ги е пренасял.

"След това отново ще се проучват водите край Несебър, там обект на изследване ще бъдат потъналите фортификационни съоръжения на античния град. През късната есен обект на изследване ще е пристанището на Созопол, където миналата година бе направен сондаж и се откри много богат пласт от находки от Античността до постсредновековния период", каза още археологът.

Центърът по подводна археология ще работи и по северното крайбрежие, проучвания ще бъдат извършени през късната есен във водите край Шабла.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Ще позволят ли строежа на 28 вили близо до Ропотамо?
Ето каква присъда получи шофьорът на зърновоза-убиец, взел живота...
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Жестока катастрофа в Руенско! Жена се бори за живота си!
Много неприятен инцидент с велосипед в карнобатско село
С 22 млн. лв. строят новата пречиствателна станция на язовир "Ясн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).