Завършиха археологическите проучвания на п-в "Хрисосотира"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:25 / 01.09.2015
1203
Завършиха археологическите проучвания на п-в Хрисосотира в град Черноморец, съобщи доц. Иван Христов, ръководител на разкопките. Този четвъртък се очаква комисия от Министерството на културата за приемане резултатите от проучванията. Тази година за разкопките на полуострова са се отпуснали средства както от бюджета на НИМ, така и от Министерството на културата, като последното е отпуснало 10 000 лв.

"Имаше много сериозни критерии, които министерството въведе за финансиране на археологически обекти. За щастие п-в Хрисосотира беше един от обектите, които комисията одобри за финансиране със сумата от 10 000 лева. Ние сме запазили една внушителна сума за консервация на обекта т.е. на практика нашата работа не е приключила. Приключили са изкопните работи. По-важно е това, което е разкрито, да бъде покрито и зазимено, да бъде спасено и да не се руши. Това е изключително важно, защото когато настъпят промени със смяна на собствеността на полуострова, вече не е действащо военно поделение, но все още е в активите на Министерството на отбраната, все някога това кътче да бъде достъпно и да започне едно възраждане на тази крепост. Тя да излезе от руини, да бъде консервирана. Там, където е възможно, да се направи частична реставрация, за да бъде интересен пункт за посещение", каза доц. Христов.

Той допълни, че не се знае дали проучванията ще продължат и през следващата година. Този петък предстои представянето на най-новата му книга "Ранновизантийска крепост V-VII В. на п-в Хрисосотира гр. Черноморец" в музея "Св.Никола" в града от 18 часа.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Борят се за живота на мотоциклетист, катастрофирал в Руенско
Пожар избухна в автосервиз в Ямбол, три екипа се борят с пламъцит...
458 души празнуват в Ямбол днес
Бедни ли са бургазлии? Ето какво отговарят от НСИ!
Водещата от ВВС Бетани Хюз се гмурка край Созопол
Украинка отнесе с колата си неин сънародник на тротинетка в Свети...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).