Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Значителни промени очакват Поморие, реализират важни проекти
Автор: Екип Burgas24.bg 11:12 / 17.09.2014Коментари (0)1035
©
Изявление на кмета на Община Поморие по повод предстоящия старт на строителните дейности по 5 нови инфраструктурни проекта:

Уважаеми съграждани,

През предстоящия зимен сезон градът ни ще претърпи значителни промени. Проекти, пренебрегвани с години, но изключително важни за развитието му ще бъдат реализирани, за да можем да посрещнем лятото на 2015 г. с по-добра инфраструктура и повече туристи.

До края на тази година ще бъде в ход изпълнението на проектите, финансирани от ЕС, за реконструкция и модернизация на Лятно кино "Яворов", крайбрежна алея "Яворов", рибарското пристанище и Стария кей. Освен това, със средства по капиталовата програма на Община Поморие за 2014 г., ще бъде изграден и дългоочакваният крайбрежен булевард, свързващ Централна градска част и квартал "Свети Георги". Строително-монтажните работи по най-мащабния проект на Община Поморие за реконструкция и модернизация на ВиК мрежата и пречиствателната станция за отпадни води вече са започнали по райони, но основните дейности ще стартират през есента на тази година.

Общата стойност на всички проекти е близо 110 милиона лева. Това са средства, които ни дават възможност да преобразим града си, да го превърнем в по-добро място за живеене и в по-посещавана туристическа дестинация, но за да получим всичко това трябва да се въоръжим с търпение, защото до достигането на тази цел ще се наложи да преминем през много трудности. Шумът и мръсотията може би ще ни следват навсякъде тази зима. Заради ремонта на ВиК мрежата ще има много разкопани и затворени улици и прекъсвания във водоснабдяването. Но когато всички трудности по техническото изпълнение преминат ще се радваме на една по красива и по-чиста околна среда.

Затова ви моля за търпение и съпричастност.

Като жители на този град, ние сме длъжни да работим за прогреса му и същевременно да съхраняваме културното си наследство и природните си богатства, защото те ще останат тук след нас, за нашите деца. Реконструкцията на ВиК мрежата и пречиствателната станция ще бъде една от най-важните стъпки, предприети за опазването на безценната ни природа, а модернизацията на съоръжения като лятното кино, Стария кей, пристанището и крайбрежния булевард ще допринесе за опазването на културното ни наследство и развиването на икономическия потенциал на Поморие. За да декларираме отговорност към прогреса на града ни, от нас се изисква да пренебрегнем личните си удобства в името на тази кауза.

 

ИВАН АЛЕКСИЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

 

Реконструкция на Лятно кино "Яворов" и Крайбрежна алея "Яворов"

Общата стойността на проекта е 586 206,88 лв. без ДДС. По мярка 4.1. "Развитие на рибарските области", подмярка 4.1.А "Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи" от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 г. Срок за изпълнение - 31.08.2015 г.

Лятно кино "Яворов"

В независимо изследване на Българската националната телевизия е обявено за най-красивото и автентично лятно кино на България. Построено преди повече от 30 години, киното е със силно увредена фасада, вътрешни помещения и естрада. Неподдържано през годините, един от символите на града придоби реалната опасност от срутване и причиняване на значителни екологични щети.

С проекта за реконструкцията му се предвижда поставяне на хидроизолация, подмяна на настилката и оформяне на кино-кабина, гримьорни, коридори, складове и санитарни възли, като във всички помещения ще се инсталира модерна пожароизвестителна система. Цялостно ще бъде подменено осветлението, ел. и ВиК мрежите. Амфитеатрално ще бъдат разположени нови седалки.

Крайбрежна алея "Яворов"

Проектът предвижда още и реконструк​ция на крайбрежната алея "Яворов" в отсечката между Стария кей и Лятното кино. Замислена като зона за отдих, алеята, създадена в памет на великия български поет Яворов, в момента е доста амортизирана. По нея са извършвани само частични ремонти от създаването й преди повече от 45 години. През зимата на 2012 г. силна буря нанесе значителни щети на инфраструктурата на целия крайбрежен булевард, вековни дървета бяха изкоренени.

На любимото място за разходка, се предвижда монтирането на шест големи каменни блока, с височина около 2м., върху които ще се изпишат стихове на Яворов. Около всеки един от тях ще се оформи настилка от павета и подходи според конкретния случай. Предвидено е монтирането на декоративно осветление и цялостно озеленяване на прилежащото пространство. Ще се подменят стълбовете и ще се поставят осветителни тела с по-голяма височина и мощност. В проекта са предвидени два къта за пластични композиции на морска и рибарска тематика и два пъти повече пейки за отдих. По протежение на цялата алея ще бъдат засадени нови и екзотични растителни видове, пригодени за условия във влажна и солена среда, като по този начин алеята ще се доближи до първообраза си през далечната 1968 година.

Строителните работи по проекта ще започнат към края на 2014 г.

 

"Саниране, рехабилитация и реновиране на мостик "Старият пристан", гр. Поморие"

Стойността на проекта е 741 871, 18 лв. По мярка 4.1. "Развитие на рибарските области", подмярка 4.1.А "Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи" от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 г. Срок за изпълнение - 25.09.2015 г.

Старият кей е един от символите на града. Построен още преди Втората световна война, той е бил използван като пристан за малки товарни, а по късно и за риболовни и пътнически кораби. Днес мостика е туристическа атракция за гостите на града и място със сантиментална стойност за жителите. За съжаление, въпреки нуждата от постоянна поддръжка на подобен тип съоръжения , позиционирани в морето, до сега кеят е бил оставен на пагубното въздействието на солта и влагата. След извършен водолазен оглед, община Поморие забрани достъпа до него заради опасни увреждания по конструкцията на кея.

От тогава общинската администрация насочи всички усилия в търсене на средства, за да вдъхне нов живот на Стария кей, който е част от историята и спомените на поморийци и който изгражда облика на града и развива потенциала му в областта на рибарството и туризма.

При ремонтирането на мостика, със специална подводна техника ще бъде изцяло подменена носещата конструкция, което ще гарантира безопасността на посетителите. Дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него, изграждащи облика му, също ще бъдат подменени. Разходката по "Стария кей" отново ще се превърне в истинско удоволствие и гостите ще могат да се наслаждават на красотата на Поморийския залив със стационарен бинокъл за наблюдение.

Строителните работи по проекта ще започнат през есента на 2014 г.

"Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище - гр. Поморие".

Стойността на проекта е 9 754 511,58 лв . Осъществява се по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" /2007-2013/, приоритетна ос 3, мярка 3.3 " Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки". Срокът за изпълнение - 31 август 2015 г.

С изпълнението на проекта, капацитетът на рибарското пристанище значително ще се увеличи. Съществуващите съоръжения ще бъдат реконструирани и ще се изградят нови. В момента то събира около 17 лодки, а след реконструкцията ще бъде пристан за 112 лодки и 8 малки рибарски кораби. С благоустрояването на пристана ще бъдат осигурени и необходимите условия на рибарите. В проекта е предвидено изграждане на рибна борса за разтоварване, временно съхраняване на уловите, с уреди за производство на люспест лед, обособена зона за продажби, електричество, ВиК инсталация и санитарен възел. Ще бъдат създадени защитени пристани за техническо обслужване на плавателните съдове и нови работни места.

Районът около пристанището също ще бъде благоустроен и озеленен. Ще бъдат монтирани пейки и осветление.

Строителните работи по проекта ще започнат към края на 2014 г.

 

Строителство на крайбрежен булевард, свързващ Централна градска част и квартал "Свети Георги"

Стойността на първия етап от проекта е 1600 000 лв. Средствата са по капиталовата програма на Община Поморие за 2014 г.

Продължението на бул. "Яворов" до квартал "Свети Георги" е един от най-дълго отлаганите и същевременно един от най-належащите проекти. Превръщането на съществуващата дига в пешеходна и велосипедна алея, ще подобри цялостния облик на бреговата линия на град Поморие през туристическия сезон 2015.

Строително-монтажните работи включват възстановяване на съществуващата брегозащитна дига до необходимата кота и изграждане на монолитна стоманобетонова конструкция, като от към морето се предвижда да има вълнобоен блок, а от другата страна - парапет с възможност за монтиране на пейки. Общата дължина на съоръжението е около 1560 м'.

Строителните работи по проекта ще започнат през есента на 2014 г.

 

Реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ - Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата на град Поморие.

Проектът е на стойност 96 686 234.48 лв. Осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г., по договор за БФП № DIR-51011116-C056/ 15.11.2012 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Проектът е с продължителност 32 месеца и е в съответствие с Общинския план за развитие 2007 - 2013 г., ПРИОРИТЕТ 1: "Развитие на техническата инфраструктура за създаване на условия за икономически растеж и осигуряване на висок жизнен стандарт", Мярка 1.1: "Рехабилитация и изграждане на водоснабдителни и канализационни мрежи и нови водоеми в населените места".

Главната цел на този проект е изграждане на устойчива система за водите и отпадъчните води в гр. Поморие, община Поморие чрез повишаване на качеството на съществуващите услуги и намаляване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води в унисон с практиките и политиките на ЕС и в контекста на Приоритетна ос 1 на ОП "Околна среда". По проекта се предвижда реконструкция и рехабилитация на 30,89 км канализационна, 26,64 км водоснабдителна мрежа и 9,68 км. дъждовна канализация, както и реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води за обслужване на 16 805 броя жители и изграждане на 2.87 км нов заустващ канализационен колектор.

До момента е ремонтирана част от ВиК мрежата по местността "Косата", както и част от квартал "Свети Георги" /ул. "Странджа"/. Местността "Ставрос" и квартал "Север" са на етап довършителни работи, които се очаква да приключат до края на месец септември 2014 г. Екипите работят и по модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води - строителство на нови съоръжения и рехабилитация на съществуващите сгради.

След 15 септември предстои да стартират строително монтажните дейности в останалата част на града, с изключение на централна градска част.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: