Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Звезда от тв сериал разговаря с несебърски ученици за вредата от наркотиците
Автор: Екип Burgas24.bg 10:31 / 06.11.2014Коментари (0)1834
©
Ивайло Захариев, звезда от култовия сериал "Под прикритие", фокусира вниманието на учениците от СОУ "Любен Каравелов"- Несебър, и ПГТ "Иван Вазов"- Слънчев бряг, върху вредата от употребата на наркотици. Това се случи в препълнената зала на читалище "Яна Лъскова" в града на ЮНЕСКО, където децата изгледаха с неподправен интерес спектакъла "Спасителят", с участието на актьора и неговите колеги Сребрина Христофорова, Вера Среброва, Валентин Балабанов. Страшната тема за наркотиците и адът, в който употребата им превръща ежедневието на зависимия, бе поднесена по интересен начин и на достъпен език. Посланието на "Спасителят" бе, че животът е толкова прекрасен, колкото човек му позволи да бъде. Театралното представление бе своеобразен емоционален урок за ценностите и силата на духа. Алтернативен и различен урок от живота, в който грешките не се изтриват с думи, а се плащат с цената на човешкото щастие.

Старт на спектакъла, който за втори път се играе в морския град, даде кметът на Несебър Николай Димитров. В своето обръщение към учениците той подчерта, че: "като ръководители на община Несебър, и като родители в същото време, не сме безразлични към възпитанието Ви. Всички сме загрижени и сме отговорни към Вашето развитие и формиране като личности, защото Вие сте бъдещето на Несебър. След време, когато станете родители, ще осъзнаете, че не е маловажно, а напротив - от голямо значение е как ще бъдат възпитавани Вашите деца за изграждането им като отговорни граждани с общочовешка ценностна система". Градоначалникът припомни, че за общинската администрация социалната политика е приоритетна и грижите, които се полагат за подрастващото поколение, са ежедневни и непрекъснати. Той призова учениците, които бяха на възраст между 14 и 17 години, да бъдат отговорни към обществено значимите проблеми, като този, който спектакълът разглежда, и да си вземат поука за последствията и негативното влияние на наркотичните вещества.

Силно впечатлени от актьорската игра и от развръзката с трагичен край, реален и напълно възможен - като в живота, децата аплодираха дълго след финала на постановката. Представлението остави много въпроси за размисъл с различни адресати: към самия човек, към приятелите, към цялата общност. А отговорите са простички и са в самите нас, в душата ни, която екзистенциално търси спасението в семейните отношения, истинските приятелства и светлата любов.

Именно обликът на лъжеприятеля бе една от темите, които Ивайло Захариев и учениците обсъдиха след представлението. Актьорът обясни подробно защо един човек, който под маската на доброжелателството, те въвлича в порочния свят на наркотиците, не може да ти бъде близък в истинския смисъл на думата. Без следа от звездност в поведението, по човешки прости

©
чко и по приятелски искрено, Ивайло Захариев сподели и своя опит с марихуаната, като разкри, че при него тя е предизвикала проблеми с паметта и това е довело до решението му завинаги да прекрати употребата й.

Съдия Мария Берберова-Георгиева, от Районен съд в Несебър, сложи финалните акценти на дискусията, като сподели тревожни факти от своята практика, свързани с престъпленията с наркотици. "През последните две години в Районен съд - Несебър осъдените лица за извършени престъпления за разпространение и държане на наркотици са около 100. Община Несебър се нарежда на първо място сред общините в област Бургас по извършени и разкрити престъпления с наркотици. Напоследък зачестяват и грабежите, извършени от лица, зависими от наркотици, в момент на абстиненция.", заключи съдийката.

Над 99 % от подрастващите намират за безобидна употребата на марихуана /канабис/. Едва ли някои от тях знаят, че продължителната употреба на марихуана води до безвъзвратно унищожаване на мозъчни клетки, което пък води до невъзможност за запаметяване на факти и събития. Ето защо е важно непрестанно да се информират учениците за основните въздействия на наркотиците върху човешкия организъм. Резултатът ще е налице дори при десет на сто спасени живота.

Събитието с насоченост към превенция на употребата на наркотици бе организирано от Община Несебър и МКБППМН - Несебър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: