Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хотелиери и ресторантьори заобикаляли закона
Автор: Екип Burgas24.bg 11:16 / 01.06.2010Коментари ()587
© Burgas24.bg
Като "невралгично място" определи заведенията за хранене и развлечение, които не са категоризирани, председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. През целия туристически сезон те са само в процедура по категоризиране. Така ресторантьори, а и хотелиери се възползват от възможностите да заобиколят закона.

Най-честите нарушения, открити от КЗП-Бургас, са свързани с липса на категоризация и със заблуждаващи надписи. Това пък съобщи шефът на местното звено на комисията Николай Стойков. Например заведения, категоризирани като кафе-аперитив, се наричат ресторанти или барове, а къщи за гости се рекламират като хотели. "Прави впечатление, че след като се наложи съответната санкция, в много кратък срок търговците бързо предприемат действия по категоризиране на обектите", обясни Стойков.

Проблемът с категоризацията виси от години. В началото на сезона хотелиери и ресторантьори си подават документите, а до края не получават сертификат за категорията си. Така туристите не знаят на какви условия трябва да отговаря обектът, където са отседнали, или в който се хранят.

През миналия месец в Бургаска област са били извършени общо 343 проверки, 166 от които по Закона за туризма. Заради настъпващия активен сезон по Южното Черноморие се провеждат инспекции на туроператори, хотели и ресторанти.

„Има изключително голямо предлагане в легловата база, което предполага сваляне на ценовите равнища, а оттам и желанието на някои търговци да направят опит за сваляне на качеството на услугата. И оттук вече тези, които са дошли с пакети, да има несъответствие между договора, който е в пакета, и предлаганата на място услуга, и да се явят условия за предявяване на рекламации", допълни председателят КЗП Дамян Лазаров.

Обявяването на грамажите и цените в лист-менютата също е изключително важно, подчерта шефът на комисията. При ниски ценови равнища може да се спекулира с липсата на количество.

При лист-менюта без обявена цена пък се процедира според платежоспособността на клиента, заяви Дамян Лазаров.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Hotelieri-i-restorantyori-zaobikalyali-zakona-167168
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.