Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Разкриват два диагностични буферни медицински центъра за пациенти със съмнения за коронавирус в Бургас
Автор: Иван Сотиров 16:04 / 22.10.2020Коментари (0)2081
©
В Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за КОВИД-19. Това съобщи кметът  Димитър Николов след среща с директора на РЗИ д-р Георги Паздеров, директора на Регионалната здравна каса д-р Лъчезар Томов, директора на "Бърза помощ" д-р Асен Кърджиев, декана на Медицински факултет доц. д-р Цветан Велинов, собствениците и управителите на медицинските заведения в града.

Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ "Свети Георги Победеносец" /бившата военна болница/ и ДКЦ "Ел Масри" в к-с "Лазур". Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които изразиха готовност да поемат тези звена. До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.

Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за КОВИД-19, като се определя, кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация. На място ще се правят и ПСР тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с КОВИД-19 - държавната УМБАЛ, УМБАЛ "Дева Мария", МБАЛ "Бургасмед" и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали напливът към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

Кметът на Бургас ще разговаря с директора на ОД на МВР Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.

От следващата седмица леглата на държавната УМБАЛ Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на директора на РЗИ, стана още ясно от срещата. На нея присъстваха  още собствениците и управителите на МБАЛ "Лайф Хоспитал", УМБАЛ "Дева Мария", УМБАЛ Бургас, МБАЛ "Д-р Маджуров", СБАЛПФЗ, МБАЛ "Бургасмед". Всички те изразиха готовност при необходимост да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД чрез разширяване на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват. Представителите на бургаските болници се договориха още да си сътрудничат при намирането на специалисти за КОВИД отделенията.

Предстои разговор на кмета Димитър Николов с проф. д-р Георги Бозов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за включването на студенти последен курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас при тяхно желание.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: