Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За COVID от първо лице: Вижте ценните съвети на един лекар, прекарал болестта
Автор: Екип Burgas24.bg 22:15 / 11.12.2020Коментари (1)3342
©
Емил Йотовски e лекар. Изявява се и като писател, включително разказвач, драматург и сценарист. Автор е в новинарския сайт novini.bg. Това са неговите ценни съвети, които трябва, да се спазват, ако се заразим с COVID-19. Текстът е публикуван в профила му във фейсбук.

Да. Човек се разболява. И за това не е виновен той. 

Като лекар никога не съм се сблъсквал в тезата, че болния човек е виновен. Това е гнусен политмодел от последната година за отклоняване на вниманието от проблемите и далаверите, включително и в здравеопазването.

Първо - запазете спокойствие – паник атаката също предизвиква стягане в гърдите.

Второ - болестта няма ясен линеен ход. Симптомите на ковид са много и разнообразни. 

Тоест човек трудно различава фазите – начало, развитие, пик и оздравяване. Редуват се по-тежки и по-леки епизоди. Това обърква. 

При дискретно начало заразеният трудно преценява от кога е болен. Често се случва ако днес има едни симптоми, утре да се събуди с други. Положението е като в асансьор – един ден - добре, следващия - зле.

Не чакайте да вдигнете температура и да кашляте, за да се усъмните в ковид. Много от боледуващите не вдигат температура. Началото може да е с главоболие, загуба на обоняние или общо неразположение и ставни и/или мускулни болки. Обърнете си по-сериозно внимание ако имате стомашно-чревни симптоми. Те са индикация, че може да прекарате болестта по-тежко.

Кашлицата може да е от много изявена до почти дискретна или липсваща.

Кръвните антигенни тестове ги забравете. Ако сте се разболял скоро, те нищо няма да покажат.

Бързия антигенен тест не лови веднага. Аз си правих два. Първия на четвъртия ден и беше отрицателен, втория на шестия – положителен. Пак повтарям, че това с дните е малко относително, защото симптомите при мен започнаха много дискретно и така и не можах да диференцирам точното начало.

PCR тестът е най-показателен, но струва сто лева. Представете си пенсионер с 250 лева пенсия, който трябва да даде тези пари за тест. Ами лекарствата? Ами храната? Ами сметките? Ами въобще животът? 

Независимо от тежестта на симптомите, наострете вниманието си между 5-8 ми я ден. Тогава може да се появи задух и/ или болка в гърдите. Силна отпадналост или дезориентация. Това са алармиращи симптоми и действайте бързо - звънете на лекар. По-добре е да се скарате с някой и друг диспечер, отколкото да пропуснете възможност за адекватно лечение.

Ако работата отива на постъпване в болница не губете кураж. Болницата е мястото, където разполагат със средства, с които вие вкъщи не разполагате. Не се поддавайте на паника и на черногледство. Огромен процент от постъпилите в болница оздравяват.

Иначе - пийте си витамините. Витамините не лекуват от ковид, но са базата, от която имунната ви система се нуждае, за да се бори. Образно казано витамините са като мунициите в една война.

Трябва да се погрижите да не ви свършват патроните.

Не налитайте на антибиотици. Това е грешка. Има схема, в която се приема за правилно да се покрият с антибиотик критичните дни. Това са 5-8ми. Но това задължително, задължително, задължително го коментирайте с лекар. 

Бъдете стриктни в приемането на лекарства, почивайте и не се отчайвайте! Това НЕ е особено опасна инфекция. Дори лобисткото СЗО не смее да го твърди, въпреки, че много му се ще.

И много важно – никакви новини. Спрете си телевизора и фейсбука. В момента, в който сте болен, ще осъзнаете с пълна сила чернотата на родната медийна среда. Ако не държите да се чувствате беззащитен и обречен като нудист в епицентъра на ядрена експлозия – изключете новините. Не е нужно да се побърквате.

И не на последно място,  ако се сблъскате с ковид - бързо оздравяване! 99% ви е сигурно.

Източник: Novini.bg



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хора освен главоболието,един от първите симптоми е повишение на кръвното...след това идва температура и обоняния..
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: