Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Крематориум предоставя безплатно хладилната си камера на всички ковид отделения във Варна за пациенти, починали от коронавирус
Автор: Пламена Николова 08:49 / 21.12.2020Коментари (0)1113
©
Варненският крематориум също прави жест към всички болници  в морската столица, които имат ковид отделения, научи Varna24.bg.

Според тъжната статистика от РЗИ, често за денонощие починалите от коварния вирус пациенти  стигат до 12 и дори 16 души. Лечебните заведения нямат капацитета да съхраняват телата на починалите, а съхранението им в частни камери струва около 40 лв. на денонощие, като разходът се поема от близките. Затова от Крематориума правят жест да съхраняват телата на починалите, които ще бъдат кремирани, без да вземат такса за услугата, съобщи за медията ни Кирил Стоянов, управител на Крематориума.

Въпреки деликатната тема, която той с неохота коментира, стана ясно, че погребването на починали от коронавирус в чували и метални ковчези може да се окаже екологична бомба със закъснител, тъй като тези тела не се разлагат и гробовете никога не трябва да се отварят. Предвид дефицита на места в гробищните паркове във Варна, най-разумният начин да изпратим в последният им земен път тези хора, е кремацията. Това е и единственият шанс за техните близки да се сбогуват по подобаващ начин с тях и запазят урната с праха им на място, където да отдават почит към тях когато и както пожелаят. 

Varna24.bg потърси отговор на някои важни въпроси, които стоят на дневен ред, предвид ситуацията с COVID 19:

-Г-н Стоянов, има ли сериозен интерес към крематориума и нарасна ли сериозно работата при вас, предвид ситуацията с пандемията и скока на смъртните случа от коронавирус в цялата страна?

-Ситуацията в страната, както и на много места по света, става сякаш все по-тежка и най- лошото е, че не се вижда скоро изход от нея. Все още няма лекарство срещу този вирус и опитите да се справим със ваксиниране не се знае до колко ще бъдат успешни. Скръбта е надвиснала над много домове и като че ли предстоящите празници няма да са толкова празнични за много хора. Искам да използвам повода да изкажа най- искрените си съболезнования към хората, загубили близки в тази "война". Разбира се, всички вярваме, че ще се намери решение за справянето с този проблем и се надяваме това да се случи възможно най скоро.

Относно работата при нас, да, тя определено нарасна, за съжаление смъртността в страната е по висока от всякога до сега. Гробищните паркове се затрудняват и се налага да се чака на места повече от седмица, за да погребеш близкия си. Кремациите също са нараснали. При кремация, близките могат да получат урната с праха от костите на починалото лице в рамките от три до пет дни. Наблюдава се, че много хора предпочитат вече кремацията като начин да изпратят близкия си към вечността. Една от причините в случаите с починали от вируса е, че повторното отваряне и ползване на гробовете в които следва да бъдат погребани, е невъзможно, тъй като телата, поставени в чували и метални ковчези, не могат да се разложат и това крие опасност за всеки бъдещ контакт с тях.

-Търсили ли са Вашето съдействие от лечебните заведения във Варна, където има ковид отделения, има ли алтернатива за кремиране на хора, починали от опасни вирусни инфекции или Крематориумът остава единствената възможност за Североизточна България?

-Ковид отделенията във варненските болници са изправени пред този сериозен проблем за липса на капацитет да съхраняват телата на починалите от коронавирус. Затова ние сме предоставили безплатно хладилната си камера за всички, които са за кремация. Хладилните камери в болниците са препълнени и няма място, често се налага да държат телата на починалите отвън.

- Стана известно, че в столицата за кремация се чака дълго, как стоят нещата за Варна и останалите градове, които ползват Вашите услуги?

-За разлика от другите крематориуми в страната, технологията с която работим е по съвременна и с по голям капацитет, което ни дава възможност да успяваме в тези рамки от 3 до 5 дни близките да получат урната с праха от костите на починалия. За Варна срокът е по-кратък, предвид това, че за страната се изисква време за транспортиране на тялото и връщане на урната.

-При вас бе извършена кремацията на проф. Чирков, като това е било изрично негово желание, как си обяснявате избора на този мъдър човек и предпочитанието му да бъде кремиран, вместо погребан? 

-Смъртта на проф Чирков беше внезапна и изпълни много сърца със скръб. Той беше уважаван от страшно много хора, като започнем от тези, на които е спасил живота, до онези, които са наблюдавали с дълбок респект неуморната му работа, белязана от невероятен  професионализъм. По време на поклонението му станах свидетел на нещо което ще остави у мен траен спомен. Около обед имаше един малък прозорец от време, в което нямаше никакви хора на поклонението. В това време на паркинга паркира кола, от която слезе един господин на средна възраст, видимо успял човек. Носеше в ръка цвете. Влезе в залата за поклонение, където остана безмълвен с наведена глава няколко минути, прощавайки се с покойния проф Чирков. На излизане се спря до нас и каза с натъжен глас и очи, пълни със сълзи: "Не можете да си представите колко е велик, този човек! Той ми спаси живота, когато бях дете. Веднъж, когато бях при него и плачех, той дойде при мен и ме попита: "Защо плачеш, моето момче?". Казах му, че съм тъжен, защото нямам играчка. Професорът отиде някъде и се върна с играчка. Беше голям човек! Не само спаси живота ми с операцията, която направи, а чисто човешки отдели от безценното си време, за да ме зарадва и спре сълзите ми".

А въпросът Ви как тълкувам желанието на проф Чирков да бъде кремиран, това не е нищо необичайно за човек с европейска култура и манталитет като него. Той е споделял това свое желание пред близките си приживе. В целият цивилизован свят кремацията е предпочитан начин да изпрати човек любимите хора към вечността и тя не е пречка за вярващите християни, тъй като за Бог, който е създал човека от пръста, може да го възкреси от пепелта.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: