Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Симова обясни колко е опасно това лекарствo срещу COVID-19
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 19.01.2021Коментари (0)1146
©
Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни, предупреди пред БНР доц. Яна Симова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък“ в Плевен и ръководител на научноизследователската група за пост-Covid изследване и лечение на усложнения към Българския кардиологичен институт. Доц. Симова е сред медицинските специалисти, които излязоха с открито писмо към обществеността и лекарите за рисковете при използването на медикамента при лечение на коронавирусната инфекция. 

Ивермектинът има поредица от странични ефекти, които включват, но не спират до кожни обриви, гадене, повръщане, подуване на лицето и крайниците, болки в стомаха, световъртеж, гърчове, спадане на кръвното налягане и други, обясни тя в предаването "Преди всички“.

Видният фармаколог проф. Георги Момеков също твърди, че на този етап няма доказателства, които да позволяват ивермектинът да навлезе широко в протоколите за лечение на Covid-19. Няма европейска страна, в която това да е позволено, допълни Яна Симова. 

Изпълнителната агенция по лекарствата е разрешила използването на препарата при показания за стронгилоидоза. Това е вид чревна паразитоза, разпространена предимно в държави от Южна Америка и Африка – заболяване, характерно главно за тропиците.

"Аз имам право като лекар да ви го изпиша на рецепта. На тази рецепта аз не пиша за какво ви го изписвам. Мога да го изпиша, ако съм несъвестен лекар, и за профилактика за Covid например, което не е редно да се прави“, коментира доц. Яна Симова.

Тя уточни, че се провежда изпитване на медикамента в 12 болници у нас, чиито резултати още не са оповестени, въпреки че още лятото е трябвало междинните данни да бъдат огласени. Една от тези болници е "Пирогов“ – там са го спрели много рано, защото са регистрирали тежки случаи на пневмония, поясни специалистът.

"След като са го спрели, при тях продължавали да идват пациенти, самолекували се с медикамента – те всички са били в много тежко състояние. Имали са смъртни случаи.“

След толкова много отрицателни данни, след толкова много опасни ефекти, аз като лекар не бих го изписала на нито един пациент, категорична е доц. Симова. 

 

Употребата на ивермектин при Covid-19 не е доказана и резултатите са много противоречиви, потвърди пред БНР и проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз. 

"Медицинската общност се лута в различни решения, събира доказателства. Това, което се знае за ивермектин – че инвитро потиска вируса на Covid-19, но учените казват, че за да се случи това в човека, трябват концентрации около 100 пъти по-високи.“

Счита се, че не може категорично да се причислят чудодейни качества на лекарствения продукт, посочи проф. Асена Сербезова.

Тъй като ивермектинът е комбиниран и с други лекарства, е трудно да се разграничи кой ефект на кой медикамент се дължи, каза още тя.

Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да си влезе в ролята, да администрира процеса и да наблюдава рационална лекарствена употреба, защото на пазара се пуска лекарство с изключително рядко показание, предимно не за този климатичен пояс, изтъкна проф. Сербезова.

"В момента, в който се повишат продажбите на продукта, би трябвало да се направи анализ какво точно се случва.“



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: