Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (2)
Ще видим ли някога пак Нефтохимик в първа лига?
Автор: Екип Burgas24.bg 17:15 / 10.02.2021Коментари (0)1235
©
Със сигурност много бургазлии с усмивка и носталгия се сещат за славните времена на футболния отбор на Нефтохимик през деветдесетте години на миналия век, когато сегашният стадион Лазур се пукаше по шевовете, а тимът побеждаваше дори големите фаворити за титлата. Дали някога това ще се случи отново? Перспективите за следващите няколко години не са особено добри, но пък продължава да се развива детско-юношеската школа, което в бъдеще би трябвало да доведе до положителни резултати. 

Началото на Нефтохимик е сложено още през 1962 година, като тогава под името "Строител НПЗ" тимът стартира сезон 1962/1964 година в "А" окръжна група. Всички футболисти пък са работници в нефтохимическия комбинат в града. Това е и причината през 1964 година отборът на бъде прекръстен на Нефтохимик. През 1969 година обаче централния комитет на БКП взима решението клубът да се слее с Черноморец, а в същото време името Нефтохимик остава под формата на работническо дружество, което се състезава в аматьорски първенства. Това продължава 12 години, когато през 1981 година тимът на Локомотив Бургас остава без стадион и се принуждава да се обедини с Нефтохимик, които си имат собствен стадион, като се приема и името Нефтохимик. В тези години изгряват и звездите на тогавашните млади бургаски таланти Симеон Чилибонов, Диян Петков, Златко Янков и други. След няколко години в Б група, през сезон 1987/1988 година тимът изпада в югоизточната В група. 

Златният период на тима обаче идва през 90-те години, когато още през сезон 1990/1991 третодивизионния тогава Нефтохимик стига до финал за Купата на БФС, а през 1993/94, начело с старши треньора Димитър Димитров - Херо, тимът завършва на първо място в Б група и си осигурява участие в елита на българския футбол. Следват години на успехи, като до 2000 година тимът на два пъти печели Купата на страната и веднъж достига до второто място в шампионата. 

През 2002 година мажоритарен собственик става Митко Събев, а името на тима се променя на Нафтекс. През следващите няколко сезона отборът заема ролята на средняк, когато през сезон 2005/2006 той отпада в Б група, а през 2009 година престава да съществува под формата на футболен клуб. Още същата година обаче бургаският отбор "Атлетик" променя името си на Нефтохимик 1986 и започва участието си от югоизточната В група. Не след дълго тимът достига до Б група, а през сезон 2012/2013 я печели и отново се завръща в познатата в наши дни професионална Ефбет лига. Този път обаче участието им в елита е безславно и още следващата година отпадат, а тежки финансови проблеми са причината всички футболисти да бъдат освободени. През 2015 година следва ново възраждане, като за целта помага тогавашния отбор на ПФК Бургас, който приема да носи името Нефтохимик. През сезон 2018/2019 тимът завършва на първо място в трета лига и от тогава е член на Б група.

През настоящия сезон тимът продължава да се подвизава там, но представянето им е доста слабо и заплахата от изпадане става все по-голяма. Тимът се намира в зоната на изпадащите, след като в досегашните си 15 изиграни мача е записал само една победа и цели десет поражения. Тимът напусна и надпреварата за купата на страната още в нейното начало, след загуба от Ботев Ихтиман.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Дея Спорт разгроми Черно море
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: