Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нещата, които лекарите искат да знаете, за ваксините срещу COVID-19
Автор: Екип Burgas24.bg 19:50 / 20.05.2021Коментари (0)1349
©
Д-р Кирил Сурчев от пет месеца ръководи един от ваксинационните екипи в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Той и колегите му са единодушни: "За съжаление има много спекулативни теории и неистини, които се разпространяват за ваксините срещу коронавируса. Тази дезинформация повлиява на хората и някак си мисълта да съхранят своето здраве и това на близките си отстъпва на заден план пред страха, насаждан от противниците на ваксините“.

Според Сурчев всичко това е изключително притеснително. А решението, което той и колегите му са взели е да обясняват на всеки какви са ползите от ваксинацията, защото са убедени, че спасението е именно в нея. "Лекарство все още не е измислено, a животът е всичко, което имаме“, категоричен е Сурчев. 

За да допринесе за разсейването на митовете за ваксините срещу COVID-19, д-р Кирил Сурчев отговаря на най-честите въпроси, които е получавал от свои пациенти:

Защо е важно да се ваксинирам?

Това е начин да предпазим себе си и да се върнем към "нормалния" живот по-бързо. Едновременно с това си гарантираме, че ако се разболеем след пълна ваксинация, няма да стигнем до болница и ще прекараме заболяването леко, може дори да не разберем.

Как да избера с коя ваксина и кога да се ваксинирам?

Ако нямате придружаващи заболявания и алергии, можете да се ваксинирате с всяка налична и одобрена за целта ваксина. В противен случай, можете да се консултирате с личния си лекар или колегата, дежурен във ваксинационния пункт, за да направите информиран избор.

Предпазвам ли и близките си, като съм ваксиниран?

Да. Предпазвате ги като значително намалявате вероятността да се заразите и неволно да предадете инфекцията и на вашите близки.

Има ли възможност и с ваксина да се разболея?

Да, макар ваксината да не предпазва напълно от заразяване, вече са натрупани значително количество научни данни, които доказват, че тази вероятност значително намалява. Най-важното е, че единствено чрез имунизирането сме защитени от тежко протичане на болестта, усложненията свързани с нея и дори от смърт вследствие на влошено здравословно състояние заради COVID-19.

Има ли опасност за хората с хронични заболявания да се влошат след ваксинация?

Не. Не е доказано, че при хора с хронични заболявания се наблюдават повече или по-сериозни странични ефекти. При евентуално заразяване вероятността дадено хронично заболяване да се влоши или да се отключи отново е в пъти по-голяма, отколкото хипотезата това да се случи във връзка с каквато и да е ваксина. Все пак ваксините са преминали клинични изпитвания в няколко фази, наблюдаван е ефектът им върху големи групи от хора - в т.ч. с различни заболявания, години, килограми, пол и т.н.

Извън това, гражданите трябва да знаят, че всеки случай се преценява индивидуално. Всички придружаващи заболявания се съобщават на лекаря и преди да се постави ваксината, се преценява кой тип ваксина е най- подходяща – иРНК или аденовирусна.

Има ли възрастова група, която е най-важно да се ваксинира?

Да, възрастните хора. Хората след 60 - 70-годишна възраст често имат няколко придружаващи заболявания, съпротивителните сили и компенсаторните възможности на организма им са намалени. Всичко това е предпоставка боледуването при тях да е свързано със значително по-голям риск от тежко протичане, усложнения и смърт.

Какви са плюсовете и минусите при ваксинация?

Плюсовете - защита от тежко протичане, дългосрочни усложнения и смърт при боледуване; възможност за свободно пътуване и връщане към начин на живот, близък до този преди появата на вируса.

Минуси няма.

Преболедували защо да се ваксинират?

Имунитетът, придобит при боледуване, не е безкраен според проучванията. Следователно преболедувалите рискуват повторно заразяване, което да протече по-тежко от първото. Засега препоръката е да се постави ваксина около 6 месеца след боледуване, за да се гарантира поддържане на имунитета.

Какво искате да кажете на скептиците относно ваксинирането?

Всеки има свобода на мнение, но е добре то да се формира въз основа на проверена и научно доказана информация, а не от "фалшиви" новини, както е модерно да се нарича дезинформацията. Вие можете ли действително да докажете съмненията си с достоверни източници, различни от конспиративни теории? Ако отговорът е не, то е добре да отделите няколко часа, за да се информирате за действителността, свързана с ваксините. 

Д-р Сурчев разказва: "Вече повече от година животът ни е различен заради COVID-19. Сблъскахме се с пандемия, за която никой не беше готов. Отделихме се от близките си, прекъснахме социалните си контакти. За щастие вече има начин да победим коронавируса и той е само ваксинацията срещу COVID-19".

Младият медик не крие разочарованието си от различни публикации и мнения срещу ваксинирането, особено в социалните мрежи, без в тях да има аргументация, научни данни или медицинска експертиза. Самият той е преболедувал COVID-19 в края на миналата година, а през март тази година е ваксиниран.

От края на декември 2020 г. до сега над 50 хил. граждани са преминали през зоните за ваксинация на "Пирогов".



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: