Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кога ще приключи пандемията? Всичко зависи от няколко фактора
Автор: Екип Burgas24.bg 17:08 / 24.05.2021Коментари (0)1566
©
Животът в редица държави бавно се връща обратно към нормалното. Но пътят до края на пандемията все още не е извървян. Всичко зависи от няколко фактора, сред които развитието на мутациите и темпа на ваксинации.

Вече близо година се обсъжда въпросът кога ще приключи пандемията. Доскоро отговорите бяха твърде абстрактни и неточни, но в Германия това се променя. Водещи вирусолози започнаха да говорят, че ни очаква "добро лято". Все пак броят на заразените намалява, а на ваксинираните устойчиво нараства. Задава ли се най-сетне краят на рестрикциите?

В САЩ експертите също са оптимистични. Водещият вирусолог Антъни Фаучи, който съветва и Белия дом, заяви пред "Вашингтон Пост": "Пандемията от COVID-19 ще приключи. Ако успеем да ваксинираме около 70% от хората в САЩ до есента, ще излезем от стадия на епидемията и ще навлезем в стадия, в който ще можем да я контролираме".

Но въпросът не е толкова лесен. Краят на пандемията зависи от множество фактори, някои от които трудно се поддават на влияние.

Учените първоначално говореха, че 60 до 70% от хората трябва да са защитени, за да настъпи т.нар. стаден имунитет. Междувременно обаче се установи, че коронавирусът е по-силно заразен, отколкото се предполагаше. Затова преобладаващото научно мнение гласи, че е необходимо близо 80% от хората да са ваксинирани, за да настъпи краят на пандемията.

Освен това междувременно се появиха редица мутации на коронавируса – във Великобритания, Бразилия, Индия и Южна Африка, които създават допълнителна несигурност. Учените предполагат, че тези мутации се разпространяват поне с 30% по-бързо от първоначалния вариант. Затова може да се окаже необходимо близо 90% от хората да са ваксинирани, за да има стаден имунитет.

Може да се окаже освен това, че при някои от мутациите ваксините не действат достатъчно ефикасно – такива съмнения съществуват по отношение на южноафриканския вариант. Векторните ваксини, каквато е "АстраЗенека", показват ефективност от едва 10 до 57% срещу този вариант. При някои от РНК-ваксините, например тази на "Пфайзер", се забелязват по-обнадеждаващи резултати.

Има и недостатъчно изяснени въпроси – например доколко ваксините защитават от по-нататъшно предаване на инфекциите. Резултатите от изследванията, проведени от производителите на ваксини показват, че в зависимост от вида ваксина, инфекциите от ваксинирани хора се предават от 67 до 94% по-рядко.

Друг фактор, който влияе върху продължителността на пандемията, е процентът на ваксинираните в отделните държави, който все още доста се различава. В някои случаи дори да са налични достатъчно ваксини, има хора, които отказват да се имунизират. Към тях спадат и такива, за които СЗО засега не препоръчва имунизиране – например бременни жени, деца или хора, които са склонни към алергични реакции.

В САЩ се вижда как имунизационната кампания постепенно се забавя. От средата на април количествата използвани ваксини намаляват. Затова някои щати се опитват да мотивират хората с допълнителни стимули и подаръци. От март насам броят на ваксинираните в Израел също нараства твърде бавно. И в Германия отчитат, че може да се стигне до стагниране.

Според проучване на института "Роберт Кох", готовността за ваксиниране зависи и от това кой вид препарат е наличен. Скептицизмът спрямо векторната ваксина на "АстраЗенека" например е значително по-висок, отколкото към препарата на "Пфайзер".

Отскоро се заговори и за това, че ваксинацията навярно ще трябва да се актуализира с т.нар. бустерни дози след около 6 месеца, тъй като се предполага, че действието на сега допуснатите препарати е временно.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: