Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
18 двойки казаха "да" на 09.09.09 г. в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:31 / 10.09.2009Коментари (0)1327
© Bulphoto
Футболистът на "Черноморец-Бургас" Александър Стоимирович се ожени за украинката Вероника
09 септември 2009 г. бе един изключително интензивен ден за общинските служители, извършващи бракосъчетания в Бургас. 18 двойки си казаха заветното „да" в ритуалната зала вчера. Още от 09.30 ч. сутринта започнаха брачните церемонии, последната бе определена за 18.00 часа.

От „Обреден комплекс" намериха причината за бума на сватбите през деня в сакралността на числото девет.

Два от сключените бракове бяха на чужденци. Сърбин и хърватка избраха Бургас за своята венчавка. Футболистът от „Черноморец" Александър Стоимирович взе за жена прекрасната Вероника. Другият смесен брак бе между българин и датчанка. Най-младата булка бе на 21 години, а най-възрастният младоженец, осмелил се да направи смелата крачка, прехвърляше 40. Длъжностните лица в ритуалната зала пожелават на младите семейства: „Много щастие, попътен вятър, търпение и любов". Те са единодушни, че се женят сравнително млади хора. „Разбира се, семейството е една доста стабилна институция и въпреки че младите са по душа новатори и са взели много от модерния начин на живот, семейството е един пристан, където човек намира спокойствие", казват служителите. За тях „Бургас е градът на любовта".

За да сключи брак един гражданин на България, трябва да изчака 30-дневния срок. Необходими са медицински свидетелства, личните карти на младоженците и данните на кумовете. И задължителните навършени осемнайсет години. Ако все пак нетърпението е голямо, за непълнолетния брачен мераклия е нужно разрешение от председателя на районния съд по местоживеене. От 1 октомври се очакват някои промени, които ще улеснят значително процеса на доживотно обвързване. Ще отпадне едномесечният срок от датата на заявка за брак до деня на сключването му. Някои от необходимите до момента документи ще отпаднат.

Естествено бюрокрацията не е единственият проблем на влюбените. Проверка по булчинските магазини показа засилено търсене на празнични премени отпреди два месеца. Най-желаният цвят от младоженките е бил екрю. Класическото бяло е изгубило с годините позициите си в мечтания от много жени сватбен ден. От аксесоарите на мода са по-дългите воали. Тази година предпочитани са изчистените А-силуети. В унисон с морската тематика на града е и роклята тип „русалка". Не е изчезнал и интересът към по-обемните рокли в две части - корсет и пола. Все още порасналите момиченца мечтаят да се видят като принцеса. Цените на роклите варират между 350 и 1000 лева. Купуват се средно скъпите, коментират продавачите. Дългите рокли са вечният хит за сватбата, както и царственият шлейф. Сватбените одежди под наем са търсена стока, особено по време на криза. Те обаче са в ограничен асортимент. Продавачките негодуват и върху един от мотивите за наемане на рокля. За тях е неразбираем довод като "След сватбата нямам какво да я правя". Интензивно се купуват и допълнителни неща, без които една венчавка не може да се размине. Задължителни за голямото събитие са чашите и свещите, както и малки сувенирчета за гостите. Трябва и кърпа за извеждане на булката.

Младоженците по традиция са по-скучни в облеклото. Държат да са в тон с избраницата си. Модерен този сезон е светлият костюм съчетан с ярка риза, която да си отива с букета на булката. Те са по-лесните клиенти, бързо решават и не се колебаят, коментират продавачите. „В повечето случаи имам чувството, че жените държат да се омъжат", споделят видяното и чутото те.

След като сте се сдобили с рокля и сте си набавили ресторант, фотограф и лимузина, идва ред на ритуала по вричането. Ако искате да се ожените през делничен ден, цената е 65 лв., тарифите през уикенда се вдигат на 98 лв., сочи ценоразписът на „Обреден комплекс"-Бургас. В последно време нашумяла е услугата „атракция с гълъби". Ако искате да си пуснете два гълъба да летят от ръцете си като символ на новото начало, ще платите 10 лв. Ако белите пощенски пилета са 12, цената стига до 25 лева. С умиление служителите си спомнят за един случай, при които младоженците пуснали два гълъба. На крака на всеки бил вързан конец, единият - червен, а другият - син. Който хвръкнел по-нависоко, носел известие за пола на бъдещето отроче. Историята мълчи дали птиците имат пророчески дарби. В израз на любов друга двойка минала през гигантско хартиено сърце с имената на младоженците. Служителите, които организират незабравимия ден в живота са единодушни, че от младоженците зависи дали той ще е такъв.

Източник: в. "Компас"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Абитуриентски балове
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: