Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (3)
Златната Симона Дянкова и нейните треньори стават почетни граждани на Варна
Автор: Пламена Николова 16:42 / 12.08.2021Коментари (0)426
©
Златната Симона Дянкова - капитан на българския ансамбъла по художествена гимнастика, който за първи път спечели олимпийската титла в Токио 2020, Весела Димитрова- старши треньор на отбора, и Филипа Филипова – личен треньор на Симона Дянкова ще бъдат удостоени с най-високото отличие на нашия град - "Почетен гражданин на Варна“. Предложението за трите варненки бе внесено от кмета на града Иван Портних, придружено от подкрепително писмо от спортната общественост в града. "Убеден съм, че историческата победа на нашите гимнастички, която направи така, че Варна и България да се гордеят с тях, е обществената подкрепа и признание, които гарантират получаването на това отличие“, се посочва в мотивите на кмета. Предложението беше прието с пълно единодушие на сесия на Общинския съвет днес. 

Още трима души ще бъдат удостоени със званието "почетен гражданин“. Това са началникът на ВВМУ "Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров – за приноса му в развитието на българското военноморско и морско образование, художникът Георги Лечев – за постиженията в изобразителното изкуство и безспорни заслуги за развитието на художествените процеси на национално и местно ниво,  и корабният механик Едуард Тавитян, който през октомври 2019 г. се хвърля в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси паднал зад борда на ферибот пътник. 

Общинските съветници одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак "За заслуги към Варна" – златен, ще бъде удостоен Драматичният театър "Стоян Бъчваров“ за утвърждаването му като водеща културна институция във Варна и повод 100-годишния му юбилей. Предложението също е направено от кмета на Варна Иван Портних. Същото отличие ще получи и Детският фолклорен ансамбъл "Българче“ към Общинския детски комплекс, който над 60 години дава поле на изява на бъдещи таланти в музикалното и танцово изкуство. 

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и четири личности. Един от тях е режисьорът Костадин Бандутов със значим принос към културата на Варна и на страната. За заслугите му към развитието на българското ветроходство същото отличие ще получи и кап. Тома Томов, първият капитан на ветрохода "Калиакра“ и председател на фондация "Кор Кароли“. Златен почетен знак "За заслуги към Варна" ще бъде връчен на Борис Калинков – създател на поредицата "Векове, пощи и традиции“ с повече от 20 издания, представящи историята на туризма във Варна. Музикалният педагог, диригент, общественик и спортист Костадин Вягов също ще бъде удостоен със златното отличие. С почетен знак "За заслуги към Варна“ – сребърен ще получи Пеню Златев за блестящата му спортна кариера, донесла признание за хандбала във Варна. 

Почетен знак на кмета с лента ще получат Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското училище във Варна и Ани Фукита, възпитаник на Четвърта езикова гимназия "Фр. Ж. Кюри" за откриването на астероида с номер 510466 и именуването му на град Варна.  

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония на празника на Варна 15-ти август, в 20 ч. в Летния театър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас
Ето къде може да гледате Григор Димитров - Хуберт Хуркач в Маями
Полска кула от Топ 10 застава на пътя на Григор Димитров в Маями

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: