Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Христова: Към момента няма необходимост от локдаун
Автор: Екип Burgas24.bg 09:38 / 14.10.2021Коментари (1)840
©
От днес се въвеждат по-строги противоепидемични мерки на територията на София заради повишената заболеваемост от Ковид-19. От петък ще влязат и нови мерки на национално ниво. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви в "България сутрин", че все още текат консултации за мерките на национално ниво, но посочи повечето от тях. 

"Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка", заяви тя пред Bulgaria ON AIR. 

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и "зелени" паспорти.

"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ. 

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, смята проф. Христова.

"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", отбеляза още тя. 

"Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", настоя проф. Христова.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията. 

Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.

"Претоварени са съвестните лични лекари. Една част подходиха много "делово" с дистанциране от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана огромно претоварване за тях", подчерта директорът на НЦЗПБ. 

Училищните директори обявиха, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение. Проф. Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.

"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи проф. Христова. 

Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.

Гостът в студиото се обърна към протестиращите, че циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен. Призова ги поне за спазване на дистанция и носене на маска. 

"Контролът е най-важен. Оказва се, че единственият вариант е с представител на МВР. Това води до натоварване на системата на МВР. Екипите ще бъдат достатъчни, може да се очаква да има проверка във всеки един момент и наказанията ще са съществени. В градския транспорт начинът е проверки и глоби. Трудно дават резултат, иска ми се самите хора да го правят от страх за себе си", каза още проф. Христова.

Тя призна, че има някои неуредици при Ковид зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се у нас да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на Ковид-19 при най-тежко болните.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.10.2021 г.
0
 
 
"Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани." - каква привилегия бе майна, при положение, че броите за преболедували само тия дето са боледували последните 6 месеца! Че то колко са те, а? А 1, 2, 3 вълна? Не,те да се ваксват, при положение, че са преболедували! АБЕ ВИЕ ИЗОБЩО НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ! Всички трябва да ви изринат от тия топли местенца, барабар с Кацата, Лукумчев и прочее ковидисти от последният ден!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: