Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 1000 лв. глоба за тези, които нямат зелен сертификат и нарушават мерките
Автор: Екип Burgas24.bg 09:30 / 21.10.2021Коментари (3)3569
©
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров обяви, че "до 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат". Той обясни е ефира на  "Здравей, България" по NOVA, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

"Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров. Той подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

"Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки", обясни д-р Петров. Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

"Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател", обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от "Информационно обслужване", които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

"Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора", добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.



Още по темата: общо новини по темата: 14361
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2394 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Хахаха кой ще глобите бе идиоти , това е противоконституционна наредба пряко ограничаваща хората , която пада в съда веднага ! Държавна администрация , полиция , военни кога ще почнете да сиропирате ?
0
 
 
,,За администрацията не важи,защото..'' А,ако отстраните учителите,децата ни, кой ще учи?Нямам нищо против мерки,но адекватни!
-1
 
 
Тоя здравен министър заслужава тупан текно!!! Плачат за съд. Нарушават права и свободи на хората, защитени в конституцията. СЪД ЗА ВАС ГНИДИ!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Свлачище в "Сарафово"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: