Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът: Ако въведените мерки не дадат резултат, следва локдаун!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:38 / 29.10.2021Коментари (4)2243
©
Днес в резиденция Бояна, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по инициатива на словенското председателство. На нея здравният министър запозна посланиците със ситуацията в страната и основните предизвикателства пред правителството и българския народ в разгара на поредната пандемична вълна.

"За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород“.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на среща с посланиците на страните членки на ЕС у нас. "Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла“, допълни той.

Министърът увери, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни. Министър Кацаров подчерта пред посланиците, че ако въведените мерки със "зелен сертификат“ не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време, както той припомни, след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори.

"Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия“, заяви още здравният министър.

Д-р Кацаров обясни на посланиците двете основни предизвикателства пред управлението на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в лошо състояние и е тежко дебалансирана. Служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи.

Второто предизвикателство е свързано с това, че страната ни е в предизборна кампания вече 6 месеца. В битката си за гласоподаватели политическите партии използват служебното правителство като боксова круша. " Някои от тях са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората“, обясни министър Кацаров. Правителството, по думите му, се налага да понесе всички политически удари и в същото време да предприема мерки за извеждането на страната от здравната криза.

По отношение на ниските нива на ваксинация у нас д-р Стойчо Кацаров заяви, че причините за това са комплексни. Те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни. В последните 10-15 години страната ни се управлява от популистки правителства, които ни превърнаха в модел на корумпирана държава. "Този начин на управление с ширеща се корупция, популизъм като основна политическа визия има своите последици. Настъпва деморализация, хората започват да губят ориентири за добро и зло, създава се недоверие към властта и към демокрацията дори. На тази почва много лесно проникват сред населението мистични теории, че ще чипират хората, че тези ваксини ще се използват за нещо друго, а не за превенция“, коментира д-р Кацаров. Той бе категоричен, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят. Това не е така и масовото ваксиниране след въвеждането на зеления сертификат го доказва. "Повечето от протестите са политически и партийни, част от предизборнната кампания“, заяви той и увери, че ситуацията с пандемията в страната е тежка, но все още е под контрол. Д-р Кацаров бе категоричен, че все още може да се избегне локдаун и да се излезе от кризата.

Министър Кацаров отговори изчерпателно на всички въпроси, поставени му от посланиците на страните членки на ЕС. Той благодари за тяхната подкрепа и ги увери, че страната ще се опита да се справи с кризата сама, но ако се наложи ще търси помощ от ЕС по някои от механизмите за подкрепа и солидарност.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"причините за това са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни..." И тоя не случи на ни на народ, ни на история, ни на религия , ни на народопсихология... Що си тогава български министър бе ? Иди министър на кацата си трънкина ! Какво правиш в България ?
0
 
 
Матей 27:5 И като захвърли сребърниците в храма, излезе и отиде, та се обеси. Деяния 1:18-19 но със заплатата за своята неправда той придоби нива и, като се струполи ничком, пръсна се през средата, и всичката му вътрешност се изсипа; и това стана известно на всички жители иерусалимски, тъй че тая нива на техен език бе наречена Акелдама, сиреч, кръвна нива.
+1
 
 
Този е за хоспитализиране, спешно! Подготовка бил направил, леле леле леле.... пинокиоооо
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: