Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекари скочиха срещу антиваксърско изказване на колега
Автор: Цвети Тончева 22:02 / 01.11.2021Коментари (3)1414
©
Лекари скочиха срещу изказване на техен колега за това, че "зелените сертификати са зелен коридор за разпространението на коронавируса, тъй като според последни проучвания ваксинираните заразяват еднакво с неваксинираните непреболедували“. Изказването е на д-р Светлозар Сардовски, който е кардиолог.

Той дори посочи, че в практиката си има няколко случая на усложнението миокардит, както при преболедували, така и при ваксинирани хора. По-често миокардитите били при деца след ваксинация, казва той. По думите му британската здравна организация била обяснила, че ползата от ваксинирането при деца над 12 години е по-малка от евентуалната вреда – повече са усложненията след имунизация, отколкото тези след преболедуване.

Негови колеги лекари, които са на първа линия в борбата с коронавируса, са дълбоко възмутени и определят интервюто му като "едно от най-антиваксърските и подвеждащи интервюта и поредният нож в гърба, забит от колега“. Те призовават хората да не го слушат, да не разчитат на преболедуване за изграждане на имунитет и дори да ваксинират задължително децата си.  

Някои стигат дори до крайности, като настояват и обмислят д-р Сардовски да бъде докладван директно на европейско/световно ниво и срещу него да се стартира някаква наказателна процедура.

"За съжаление, не е само един кардиолог. Много лекари с най-различни специалности съветват близки и познати да не се ваксинират. Даже, сред тях има и добри лекари в съответната специалност. В цивилизованите държави, обаче, това не е така.

Може би, още в началото на пандемията, трябваше да се проведе държавна политика за обучение на лекарите предвид новата ситуация и да се въведат мерки да бъдат санкционирани за антивасърско говорене. Но, какво да се прави, държава няма!“, пише

Този човек не нарушава ли закона, ако не е съобщил на ИАЛ за миокардит при ваксинираните деца (какъвто твърди, че има много) Те напомнят, че медицинските специалисти са задължени съгласно изискванията на ЗЛПХМ да съобщават на Изпълнителната агенция по лекарствата всяка подозрителна и нежелана лекарствена реакция, независимо дали лекарствеият продукт е употребяван или не….

"Сардовски лъже, че е имал няколко случая на миокардит след ваксина при деца. Ние имаме няколко хиляди само ваксинирани деца, при обявената от CDC честота, би трябвало досега да имаме 0,05 случая на миокардит горе-долу. А шансът този 0.05 случай да е попаднал точно на Сардовски клони към абсолютната нула, казват други негови колеги, като направо го обвиняват в лъжа.   

Друга немалка част от лекарите предизвикват журналистите да проверят  в  ИАЛ, колко миокардита след ваксина при деца са регистрирани и след отговора да зададат въпрос и на председателя на БЛС, каква точно е ролята на Етичната комисия на тази организация, след това и на така нареченият министър на здравеопазването, който би трябвало да подаде сигнал за разпространение на фалшиви новини от лекари - антиваксъри, така както направи след изказване на бившия премиер Борисов.

Бърз преглед на сайта на ИАЛ показва, че Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА (CHMP) е препоръчал разширяване на обхвата на разрешението за употреба на ваксината срещу COVID-19 Spikevax (преди това Vaccine Moderna), за да се включи употребата й при деца от 12 до 17 години. Ваксината вече е разрешена за употреба при хора на възраст на и над 18 години.

Ефектите на Spikevax са изследвани в проучване, включващо 3 732 деца на възраст от 12 до 17 години. Това проучване продължава и към момента и се провежда в съответствие с Плана за педиатрично изследване (PIP) за Spikevax, който е съгласуван с Педиатричния комитет към ЕМА (PDCO).

Проучването показва, че Spikevax води до развитие на антитяло-отговор при 12-17-годишните, който е сравним с този при млади възрастни 18-25 години (отговорът е определен чрез нивото на антитела срещу SARS-CoV-2). В допълнение, нито едно от 2 163 деца, получили ваксината, не е развило COVID-19, в сравнение с четири деца, развили COVID-19, от общо 1 073, на които е приложена инжекция с плацебо. Тези резултати дават основание CHMP да достигне до заключение, че ефикасността на Spikevax при възрастовата група 12-17 години е сходна с тази при възрастните.

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 12 до 17 години са сходни с тези, които са наблюдавани при хора на и над 18 години. Те включват болка и оток на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, уголемени лимфни възли, втрисане, гадене, повръщане и повишена температура. Тези нежелани реакции обикновено са в лека до умерена степен и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинация.

CHMP отбелязва, че поради ограничения брой деца и юноши, които са включени в проучването, то не би могло да открие нови нечести нежелани реакции или да оцени риска от известни нежелани реакции като миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната, която обвива сърцето).

Общият профил на безопасност на Spikevax, определен при възрастни обаче е потвърден в проучването при юноши;

Следователно CHMP счита, че ползите от Spikevax надвишават рисковете при деца на възраст от 12 до 17 години, по-конкретно при тези от тях, които са със заболявания, които повишават риска от тежко протичаща COVID-19 инфекция.

Тъй като ваксината се използва във ваксинационни кампании в държавите членки, нейните безопасност и ефикасност както при деца, така и при възрастни, ще продължат да бъдат проследявани отблизо чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС и текущи и допълнителни проучвания от компанията и от европейските власти.

Междувременно, докато се борим с пандемията, за която вече има решение и то е ваксинация всяко зловредно изказване разколебава хората у нас и ги кара да се страхуват от ваксината.

"Докато нещата не се променят у нас, интензивните отделения ще се препълват и ние ще си измираме по стълбите“, казват още лекари, които са за масова ваксинация. Някои от тях цитират Американската академия по педиатрия, която препоръчва ваксинация на всички деца, навършили 12 години; Центърът за превенция и контрол на заболяванията на САЩ препоръчва ваксинация на всички, навършили 12 години.

Позицията на UNICEF също е "Нито едно дете не бива да умира от ваксинопредотвратимо заболяване" , а позицията на Британската Национална здравна служба NHS е: "На всички деца, навършили 12 години, се предлага една доза, а на тези в по-голям риск, се предлагат две дози."



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 01.11.2021 г.
0
 
 
Този господин, по случайност лекар, като е толкова в час, изобщо чете ли престижният британски журнал Лансет? Та, там има една статийка за ползите от трета доза ваксина и много други разяснения от сериозни лекари. Този господин трябва сериозно да бъде санкциониран.
0
 
 
Изключително коректно изказване на д-р Сърдофски... Браву
0
 
 
Браво на доблестния специалист ! Веднага наскачаха посредствениците, само че кардиологът борави с медицински данни и факти. А посредствениците с пропаганда и заклинания ! Ваксините, специално и РНК вредят и убиват ! Предизвикват васкулити, миокардити и перикардити /особено у млади хора/ , белодробна хипертония, инвалидизират ! Смъртните случаи само в САЩ, и то официално признатите са 17 000 ! Не се бодете с експерименталките на Бил Гейтс !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: