Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Витанов: Вирусът се мъчи да подпали супер пожар, но не му се получава
Автор: Екип Burgas24.bg 21:50 / 05.02.2022Коментари (1)1590
© Фейсбук
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 05 февруари 2022 година.

Днес по-накратко, че е събота. Състоянието на нещата е такова

0. Завършва втората седмица от царстването на Омикрона.

Неуспешно за него. Няма суперпожар.

Знаете, че сме в околопиковия времеви интервал. Знаето какво трябва да се случи в него - пречупване на трендовете на растеж.

1. Да припомня очаквания ред на пречупване на трендовете. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нрастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност.

2. Да не забравяме: зададена траектория на социалната система - да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Това, че зададената траектория на системата е такава, ви е известно от доста време. С очите си наблюдавате дали огромната българска социална система върви по тази траектория или не. Въпрос - възможно ли е в режим на демократично функциониране на системата, нейната траектория да бъде контролирана. Отговор - да, ако знаете как.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече поради наложените мерки, които не са ексцесивни, но са достатъчни. Няма суперпожар. Системата върви по зададената траектория.

Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 - стойността е 1.07. Омикронът си царува, но мечтата му да запали суперпожар рухва. Прогнозата, че голямата част от българския народ, която се пази и спазва мерките, ще пренесе на гърба си инатестата част на българския народ, се изпълнява.

4. Състоянието на нещата в болниците. Това е, което ще е основното през следващата седмица. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Тук се очаква известен натиск върху здравната система, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появат временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени. . Огромната българска социална система се насочва и засега успешно се държи на траектория, при която няма препълване на болниците. За целта се следят и прогнозират стотици индикатори, област по област.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Налице е прегаряне на пожара във важни области на страната - там стойностите на контролните индекси спадат.

На други места още не се е разгоряло, но това са по-малки области.

6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

7. Накрая - справяме се. Вируса се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава. Да го попитаме и днес:

What's up, doc?

8. Ей, ама голямо мрънкане пада - Витанов такъв, Витанов онакъв, ама туй, ама онуй. Няма туй-онуй. Има ясно зададена и декларирана пред целия народ траектория на движение на огромната българска социална система през тази вълна - да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Системата върви по тази траектория. Много хора, особено някои от моите колеги денонощно се молят, системата да се отклони от тази траектория. Защото ако не се отклони, ще стане много весело, понеже това не е само прогноза - практически системата се насочва да се движи по тази траектория на основата на контрол на стотици параметри, свързани с 28-те области на страната. Да кажа за хиляден път: Стига сте мрънкали. Ако някой може да прави прогнозите по-добре от мен, да ги прави пред очите на целия народ. Ще ме измести, журналистите при него ще ходят и министър-председателите него ще викат да се занимава с прогнозиране.

Просто е. Какво мрънкате?

9. Накрая: да държим така курса. Засега се справяме много добре. Ама не било добре. Абе вие на кой свят сте? Не видяхте ли какви цунамита имаше по западна Европа. Тук Омикронът не успява да подпали суперпожара. Здравната система, която не е в цветущо състояние, се справя. Като резултат от това и икономиката работи. Ама мрън, ама дрън. Няма мрън-дрън. Планът е такъв - да направим трите пречупвания на трендовете през февруари. И на 19 март да има само хубави новини.

Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Някои да знае какъв амулет за късмет носи,та е още жив Боклука му???Които го утрепе сигурно ще стане национален герой!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: