Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов: Не трябва да се успокояваме, още не сме излезли от областта на пика
Автор: Екип Burgas24.bg 13:34 / 07.02.2022Коментари (0)1514
©
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 7 февруари 2022 година. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 07 февруари 2022

Състоянието на нещата е следното

0. Започва третата седмица от царстването на Омикрона.Неуспешно за него. Няма суперпожар. Но не трябва да се успокояваме. Още не сме излезли от областта на пика.

Знаете, че сме в околопиковия времеви интервал. Знаете какво трябва да се случи в него - пречупване на трендовете на растеж.

1. Да припомня очаквания ред на пречупване на трендовете. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове трябва да се пречупят за да излезем от пика. Пречупят ли се двата тренда, ще се пречупи и третия.

2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Това, че зададената траектория на системата е такава, ви е известно от доста време. С очите си наблюдавате дали огромната българска социална система върви по тази траектория или не.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече поради наложените мерки, които не са ексцесивни, но са достатъчни. Няма суперпожар. Системата върви по зададената траектория.

Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 - стойността е 1.01. Почти 1, тоест заразата тъпче на място. Омикронът си царува, но мечтата му да запали суперпожар рухва.

На някои не им харесва, че определям част от българския народ като инатест. Да инатест е и това трябва да се отчита, като се знае колко са тези проценти на инатестата част. Иначе прогнозата няма да излезе. Ама защо народа бил инатесст, ама как си позволявам да говоря, че част от народа бил инатест, ама кой съм бил аз. Аз съм този, който прави прогнозите. И за да ги прави добре, трябва да знае какъв процент от народа е инатест. Не укорявам никого като казвам, че част от народа е инатест. Но трябва да отчитам това. Повече няма да ви се обяснавам.

4. Състоянието на нещата в болниците. Това е, което ще е основното през тази седмица. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Тук се очаква известен натиск върху здравната система, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Тоест - тази седмица и до средата на следващата. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика.

Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появат временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени. 

Огромната българска социална система се насочва и засега успешно се държи на траектория, при която няма препълване на болниците. За целта се следят и прогнозират стотици индикатори, област по област.

Да отбележа тук нещо. Стотици пъти писах, но някои пак не разбират: Опитвам се да обясня нещата разбираемо за хората без тежка математическа терминология. Мога и с тежка математическа терминология. Тогава 5 човека ще са доволни, но 5 милиона няма да са доволни. Тия 5, като много знаят, да почнат те да правят прогнози. Тъкмо ще имат едно смислено занимание.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Някои много се нервират от това. Какво се нервирате? Посред зима сме, а минаваме през тежка вълна без супрепожар и без препърнени болници. Има минимални мерки, които почти не се усещат и те предотвратяват тоталния локдаун. Радвайте се, можеше да е много по-лошо. Справяме се, можеше и много по-добре, но се справяме.

6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

Тук две бележки. Първата - не съм виновен аз за високата смъртност. Аз бях един от първите, които предупредиха, че това ще стане, когато се тръгна по друг път през юни 2020 г.

Втора бележка - състоянието на здравната система ми е известно в доста детайли. Но и за него не съм виновен аз. А, че част от народа е инатеста, инатеста е. Това е положението. И за него не съм виновен аз.

7. Накрая - справяме се. Вируса се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава. Тази седмица е критична. Учениците се връщат на училище. Натискът върху болниците се очаква да достигне максималния си размер. Засега питаме вируса

What's up, doc?

Трябва обаче да внимаваме. Играта свършва, когато всички карти са на масата. А те още не са. Ако действаме интелигентно, няма да си натресем на главата вторичен пик.

Да държим така курса. Засега се справяме много добре.

Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: