Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не може да се влиза в България с изтекъл зелен сертификат след две дози
Автор: Екип Burgas24.bg 12:19 / 10.02.2022Коментари (0)1152
© БГНЕС
Българските здравни власти обясниха миналия месец, че зеленият сертификат за поставени две дози ще важи 12 месеца в България след поставената последна ваксина. Но това се оказа, че не важи при влизането в страната. При изтекъл зелен сертификат, от РЗИ искат отрицателен PCR тест, който да е направен до 72 часа преди пристигането. В противен случай поставят пътниците под карантина за 10 дни, като след третия ден могат да си направят PCR или антигенен тест и ако е отрицателен ще бъдат освободени от нея, информира TravelNews.

От 1 февруари 2022 г. беше намален срокът на валидност в ЕС на зелените сертификати за ваксинация срещу COVID-19. С тях вече може да се пътува 9 месеца от датата на последната доза. В България са изтекли над 93 000 сертификата. 

"Действително не може да се влиза в България с изтекъл сертификат след две дози, защото такива са правилата за пътуване в ЕС. Отсрочката за валидността от 12 месеца е само за посещение на обекти и събития вътре в страната“, обясни за TravelNews доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор.

Той допълни, че правилото не важи за бустерните дози, които са безсрочни.

От началото на февруари бяха променени правилата за влизане в България. Те се облекчават за държавите в "червената" зона, т.е. с 14-дневна заболеваемост между 500 и 5 хил./100 хил. души население. Съгласно заповедта на здравния министър в нея влизат Австралия, Австрия, Ангила, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Бахамски острови, Белиз, Бермуда, Босна и Херцеговина, Британски Вирджински острови, Люксембург, Гренада, Грузия, Доминика, Доминиканска република, Кувейт, Уругвай, Ирландия, Италия, Йордания, Кабо Верде, Кайманови острови, Канада, Катар, Киргизска република, Лихтенщайн, Монако, Испания, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Гвиана, Бахрейн, Кюрасао, Ливанска република, Боливия, Монголия, Монсерат, Нова Каледония, Великобритания и Северна Ирландия, остров Ман, острови Аруба, Албания, Аржентина, Ботсвана, Гърция, Еквадор, Естония, Казахстан, Колумбия, Косово, Коста Рика, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Панама, Парагвай, Перу, Полша, Северна Македония, Сингапур, Суринам, Сърбия, Таджикистан, Тринидад и Тобаго, Турция, Финландия, Чили, Румъния, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Словашка република, САЩ, Тунис, Турксменистан, Търкс и Кайкос, Унгария, Германия, Бразилия, Федерация Сейнт Кидс и Нейвис, Хърватия, Черна гора, Чехия и Ямайка.

Пристигащите от тези държави трябва да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, или равностойни документи. Досега тези граждани бяха длъжни да представят сертификат за ваксинация или преболедуване и отрицателен резултат от PCR тест. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и семействата им, които не представят нито един от посочените документи, ще се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако представят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен до 72 часа след пристигането. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова.

Въведена е обаче "тъмночервена" зона, в която са държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5000 на 100 хил. души население. В този списък от 1 февруари са Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция, Малдиви, Танзания, Сейшели и др. Пристигащите от там ще трябва да имат цифров сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези с бустерна могат и да не представят негативен PCR тест. Гражданите, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя ще бъде сваляна при отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Децата от 12 до 18 г., идващи от държави в "тъмночервената" зона, ще се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай, че не представят такъв документ, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Правилата за пристигащите от "зелена" и "оранжева" зона остават непроменени. От тях се влиза само със ваксинационен сертификат или отрицателен тест.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: